ZETApress

hírportál

Utazás az Olimpia évében

35. alkalommal nyílik meg március 1-jén, csütörtökön 11 órakor az Utazás kiállítás, s azzal együtt a 6. Karaván Szalon, a 21. Budapest BOAT Show és az V. PORT.hu Bringa Expo a Hungexpón ? tudtuk meg délelőtt, a Harmincad utcai Brit Nagykövetségen.

Az F-pavilonban az ünnepélyes megnyitón beszédet mond Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, Borkai Zsolt 1988-s szöuli olimpiai tornászbajnok, a MOB tegnap újraválasztott elnöke, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmus-bizottságának elnöke.

Házigazdaként Jonathan Knott brit nagykövet ? aki csak múlt szerdán adta át megbízólevelét Schmitt Pál államfőnknek a Sándor-palotában ? üdvözölte a vendégeket. Angolul elmondott szavait tolmácsolták, de ígéretet tett, hogy igyekszik mielőbb megtanulni magyarul. A díszvendég ország képviselőjeként Agata Zajega, a Lengyel Nagykövetség tanácsos-asszonya, míg a díszvendég város képviseletében Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere beszélt terveikről. A 110 éves halasi csipkét csak kivetítőn csodálhattuk.

Három díszvendége ? ország, város és hungaricum ? lesz a március 4-én, vasárnapig zajló kiállításnak. Lengyelország a hagyományosan jó kapcsolatokat ezúttal kulturális bemutatókkal, rengeteg utazási ajánlattal ápolja. A focirajongók már most bepillanthatnak majd a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű Foci Eb előkészületeibe is.

Debrecen mostanság nem csak helyeiről és épületeiről híres, de a szellemi műhelyek létrehozásának, kulturális értékteremtésnek, no és nem utolsó sorban a városépítésnek köszönhetően a turizmus sikeres fejlesztésének egyik hazai példavárosa. Idén először kulturális díszvendége is van a vásárnak. Idén ünnepli a halasi csipke fennállásának 110. évfordulóját. A halasi csipkeverés élő hagyománya 2010. szeptember óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és ezzel hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) partnerségének köszönhetően megvalósulhat több mint 30 sportág bemutatkozása, több mint 150 sportoló részvételével, köztük mintegy 90 olimpikonnal (42 olimpiai bajnokkal), akik küzdőtereken bemutatókkal, játékokkal, vetélkedőkkel ismertetik meg saját sportágukat, lehetőséget biztosítva, hogy az érdeklődők maguk is kipróbálják a sportágakat.

Az Olimpiai Pavilon ? a Hungexpó F-pavilonja ? fővédnöke Borkai Zsolt, védnöke Czene Attila 1996-s atlantai olimpiai úszóbajnok és sportért felelős államtitkár és Dr. Gémesi György vívó olimpikon, a Nemzeti Sportszövetség elnöke lesz. Házigazdák: Buzánszky Jenő, az 1952-s helsinki olimpiai bajnok Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója, Pulai Imre, a 2000-s Sydney-i olimpia kenubajnoka és Rudolf Péter, a Centrál Színház művésze. Március 1-jén este 6-kor az Experidance táncegyüttes közreműködésével látványos olimpiai gálaműsor lesz, melynek háziasszonya Kovács Ági 2000-s Sydney-i olimpiai úszóbajnoknőnk lesz.

A 21. Budapest Boat Show és a 6. Karaván Szalon a G-pavilonban lesz március 1-től 4-ig. A Fertő tó, a hajókiállítás történetének első vizes díszvendége. A nagyobb részt Ausztriára eső vízfelületű tó sokáig elválasztó határ volt, ma kitűnően használható vízfelület sportolási szórakozási lehetőségekkel, természeti kincsekkel. Ötszáz négyzetméteren gyönyörködhetnek a látogatók a katamarán flottában, a kéttörzsű hajótestekben. Ott lesz a Formula?18 one design típus, a 2011-ben Balatonfüreden megrendezett katamarán világbajnokság főszereplője.

A méltán világhírű Paulovits Dénes hajóépítő munkáját is dicsérő Vándor Róbert kormányozta 35 lábas Kékszalag esélyes vitorlás épp úgy megjelenik, mint a 2010-es Kékszalag győztes Ventilo 28 egy példánya is. Hajós celebek is lesznek a színpadon: Wossala György olimpikon, Fundák György, Litkey Árpád, továbbá az idei Kékszalag legnagyobb esélyesei, F18 versenyzők. A kiállításon a többi kategória képviselői is jelen lesznek, így yachtok, vitorlások, evezősök forgalmazói és gyártói is bemutatkoznak. A lakóautók kiállítása a hajókiállítással együtt a G-pavilonban, a Karaván Szalonban kapott helyet.

V. PORT.hu Bringaexpó jubileumi esemény lesz a B-pavilonban. Új kiállítók, új márkák, kipróbálható elektromos kerékpárok! Az itthon elérhető teljes bringa paletta megtekinthető az ötödik, jubileumi rendezvényen. A nyitónap az előzetesen regisztráló iskolai osztályok ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást. Bővebb információk erről idekattintva olvashatók!

Szóljon hozzá!