ZETApress

hírportál

Alkotások a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aulájában mától február 20-ig kiállítást rendeznek Kreatív Magyarország ? Mérnöki tudás ? Múlt, jelen, jövő címmel a magyar mérnöki kutatás és fejlesztés évszázadokon átnyúló alkotásaiból.

A tárlat előzménye az a seregszemle volt, amelyet az Európai Unió Tanácsának elnökségét 2011 első felében ellátó Magyarország június 15-30-a között, az elnökség utolsó hetében Brüsszelben, a Magyar Házban mutattak be kiállításukon. A délelőtti megnyitón köszöntőt mondott Tarlós István főpolgármester és Dr. Péceli Gábor, az eseménynek otthont adó BMGE rektora, továbbá Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a kiállítás főszervezője. Fővédnök Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A megnyitó előtti sajtótájékoztatón Kassai Ferenc elnök és Dr. Péceli Gábor rektor arról beszélt, miért fontos, hogy hazánkban is látható legyen a tárlat? ? A kiállítás a reprezentatív mérnöki teljesítményeknek történeti katalógusa mellett azt a tapasztalatot is közvetíti, hogy a mérnöki kreativitással létrejött alkotások hasznát a mindennapi életben lehet lemérni. A fő hangsúly a jelenre és a jövőre esik, azaz nem pusztán a múlt felelevenítésre törekszik a kiállítás ? felvillantva azokat az emblematikus alkotásokat és híres konstruktőröket, akik hajdanán megalapozták országunk mérnöki hírnevét ?, hanem a mai találmányokat, és műszaki újdonságokat is bemutatja.

Ezért fontos, hogy a magyar közönséghez is megismerkedjen a kiállítással, és eljusson hozzá a kiállítás mondanivalója: mérnöki teljesítmények nélkül nincs felemelkedés, a gazdaság kátyúba ragadt szekerét a műszaki értelmiség szakmai tudása nélkül nem lehet kimozdítani. A jelentős magyar mérnöki teljesítmények fölkelthetik a pályaválasztók érdeklődését a műszaki tanulmányok, és a mérnöki szakmák iránt ? ez a tudás az ország jövőjének a záloga.

Mit láthat az érdeklődő nagyközönség az egyhetes tárlaton? ? A látogató a mérnöki múlt tárgyi eszközei között láthat fém arányvonalzót, sárgaréztájolót, körzőkészletet, megismerkedhet a Starke-Kammerer-féle szintezőműszerrel, a Starke-Kammerer-féle vízsebesség-mérővel. Vízépítést bemutató vitrinben láthat kerámia árvíztáblát, árvédelmi töltés makettet, egy a Felső-Duna szabályozását bemutató térképet, valamint egy árvízi fáklya darabját.

A geodéziával kapcsolatos mérnöki tárgyakat három vitrinbe rendezi a kiállítás: egyebek mellett látható egy szintezési csapos fali-tárcsa, megtekinthető Papp-féle állványos gúla, egy MOM Szepessy-féle tachiméter, továbbá egy MOM Gi-B3 automatikus követésű pörgettyűs teodolit, valamint egy digitális domborzat makett. A informatikát bemutató vitrinekbe kerül a Pille doziméter, a tegnap felbocsátotthoz hasonló MaSat, egy feladat-végrehajtó robot, egy robotrepülő navigációs része, a gömböc, a kézmosás-kontroll robot, az Odett feladatmegoldó robot, és vonalkövető Robon AUT I. és II.

Az egyéb kiállítási tárgyak között szerepel egy Ford T-modell, egy SMART elektromos autó, valamint egy HAXON computer. Láthatók még geotermikus fúrószárak, híd- és hajómodellek. A hídépítésben Széchenyi István óta mindig valamifajta szenzációval, nóvummal rukkolt elő magyar mérnöki tudás, elég lehet a budapesti Erzsébet- vagy a Szabadság-hidra, a nemrég elkészült a Balaton-melléki kőröshegyi völgyhídra, vagy a legújabb szegedi Móra Ferenc-hídra emlékeztetni. A kiállítás ideje alatt mód nyílik a mérnök-szakágak legjelesebb képviselőivel és szakmai kurátorokkal is találkozni, bepillantani mérnöki kulisszák mögé, és a mérnöki szakmák avatott képviselőit kérdezni a munkájukról, mérnöki alkotás szépségeiről.

Szóljon hozzá!