ZETApress

hírportál

Jubileumok a Repülőnapon

Honvédségünk 160 éve, légierőnk 70 éve, míg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 90 éve alakult. A három kerek évforduló alkalmából idén is megrendezik Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnapot és Haditechnikai bemutatót. Augusztus 16-án és 17-én ismét 150 ezres tömeg kémlelheti az eget az MH 59-es Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis felett, ahol húsznál is több ország vasmadarai tartanak bemutatót ? tudtuk meg a délutáni SYMA csarnokbeli sajtótájékoztatón.

A Kecskeméten az ez idáig kiválóan megrendezett események elismerése, hogy rendezvényük Európa öt legjelentősebb repülőnapjainak egyike, a szakmai vélemények alapján is kiemelkedő bemutató Közép-Európa legszínvonalasabb, leglátogatottabb rendezvénye. A látogatószám alapján most már azt is elmondhatjuk, hogy bár nem ingyenes a rendezvény, mégis hazánk egyik legnagyobb eseménye. A rendezvény természetesen nagyszerű lehetőséget kínál a Honvédelmi Minisztériummal együttműködő Dél-alföldi régió, Bács-Kiskun Megye, és Kecskemét bemutatkozásának.

Óriásgép is parádézik

A légi parádé mindkét napján reggel 8 órától este 6-ig folyamatos légi programmal készülnek a szervezők. Már biztos, hogy a kötelékek közül itt lesz a közkedvelt Török Csillagok, a horvát és a szerb csapat, de a világ legnagyobb és leghíresebb köteléke, az olasz a Frecce Tricolori is készül a kecskeméti repülőnapra. Ezen a rendezvényen láthatja először a nagyközönség a spanyol Eurofighter vadászrepülőgépet, de először mutatkozik be a magyar légtérben finn pilóta egy F-18 Hornet vadászrepülőgéppel, és ismét bemutató repülést tart egy francia Mirage 2000, de újra magyar légtérben függeszkedik a helyből felszálló repülőgép, a Harrier is. Dinamikus repülő bemutatót tart az amerikai C-17-es katonai szállítógép, amely rövid időn belül magyarországi bázisról hajtja végre a NATO szállítási feladatokat, de több helikopter-típus is látványos műrepülési figurákkal tarkított programot repül.

Természetesen a magyar Gripen bemutatóját is láthatja a közönség, meglepetésként pedig, debütál egy jubileumi speciális festésű MiG-29 is. Ebből a csodálatos programból, a fantasztikus csapatból a műrepülés nagyjai, Veres Zoltán Európa bajnok, valamint Besenyei Péter Air Race pilóta sem hiányozhatnak! Ebben a programból, melyben minden repülőeszköz MOL üzemanyaggal repül.

A kék ég mellett a földön is lesz látnivaló bőven: testközelből lehet majd megszemlélni a Magyar Légierő MiG vadászgépeit, melyeket az elmúlt évtizedekben használtak a magyar pilóták. A födi programokat színesíti egy Formula?1-es, valamint egy Dakar rali versenyautó. Különlegességekben, látványban nem lesz hiány, és a jegyárak sem emelkedtek a tavalyihoz képest. A felnőtt jegyek elővételben (augusztus 15-ig) 3500, a kedvezményes belépők 1500 forintba kerülnek, melyek megvásárolhatók a lottózókban és a Ticketpro jegyirodákban.

A rendezvény népszerűségét bizonyítja, hogy a múlt év őszén nyilvánosságra került program ismeretében a megyeszékhely 60 kilométeres körzetében már januárban elfogytak a szálláshelyek. A rendezvényre érkező ötszáz külföldi pilótát és kiszolgáló személyzetet fővárosi szállodákban helyezi el a Szervezőbizottság, melyhez jelentős logisztikai biztosítás is szükségeltetik. Ehhez társul az a kétezer fő is, akik a rendezvénnyel kapcsolatos feladatokat végzik öt napon át. További részletek honlapjukon olvashatók.

Felbosszantották a minisztert

Bár a sajtótájékoztató a repülőnapról szólt, az ECHO TV riporternője mégis a héten talált óriásbombáról faggatta Szekeres Imrét. Arra kérdezett rá többször is, miért kellett egy üres vascső miatt kitelepíteni 16 ezer embert. A hadügyér hiába magyarázta, hogy a kéttonnás vasdarabról csak a kiásás után derült ki, hogy sem gyújtófejet, sem robbanótöltetet nem tartalmaz, kérdezője dilettantizmussal vádolta a tűzszerészeket.

A miniszter előbb higgadtan, később egyre ingerültebben védte a mundér becsületét, s végül befejezte a tájékoztatást. ? Miért hagyta magát felidegesíteni? Az ellenzék ezt most sikerként könyveli el ? kérdeztem. ? Egy miniszternek kutya kötelessége megvédeni az embereit is, meg a lakosság életét is! ? felelte határozottan, de közben fokozatosan visszanyerte nyugalmát. A svédasztalos fogadáson aztán már újra a nap témájára, a repülőnapra koncentrálhattunk.

Szóljon hozzá!