ZETApress

hírportál

Újra nyílik Battán a Matrica Múzeum

A százhalombattai Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva kedd délután 5-kor kerül sor a Magyar Kultúra Napja rendezvényére, amelynek alkalmából a Matrica Múzeum újra megnyitja kapuit a látogatók előtt

A múzeum 1987-ben alakult meg az első állandó kiállításának megnyitásával, mely az idei évben ünnepli fennállásának húszéves évfordulóját. 2005-ben kezdődött el a múzeum felújítása, melynek ünnepélyes átadására 2007. szeptemberében került sor. A teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott az épület, amely belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket.

A gyönyörűen felújított, műemlék jellegű épületben a múzeum a Magyar Kultúra Napján nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt. A program megnyitásaként a Magyar Kultúra Napja tiszteletére elhangzik a Himnusz József Rozsnyai Júlia előadásában. Ezután Vezér Mihály, Százhalombatta város polgármestere mond köszöntő beszédet. Az új állandó kiállítás egy része kerül megnyitásra, mely ízelítőt ad a város négyezer éves múltjából. Vicze Magdolna múzeumigazgató néhány gondolatban beszél a kiállítás koncepciójáról és a bemutatott anyagról. Ezután kerül sor a László Bandy és barátai című kiállítás megnyitójára, mely a Múzeum Galériájában és Időszaki kiállítótermében látható. A kiállítást Takács Péter a Barátság Művelődési Központ igazgatója nyitja meg. A Reneszánsz évhez kapcsolódva közreműködik a Susato Régizene Együttes reneszánsz zenével.

A ?László Bandy és barátai? című kiállításban bemutatásra kerülnek László Bandy Napló sorozatának művei, melyeken keresztül az elmúlt 20 év munkáit ismerhetik meg. Láthatunk festményeket, szobrokat, rajzokat, terveket, alkotásokat és ezek folyamatait. László Bandy százhalombattai képzőművész a kezdetektől szorosan kötődik a múzeumhoz, ahol több alkalommal láthatta alkotásait a közönség. Számos egyéni és csoportos, hazai és nemzetközi kiállításon mutatkozott már be. Alkotásai mellett felsorakoznak a barátok, kortársak is, akikkel együtt dolgoztak az elmúlt évtizedekben. A művészbarátok rendszeresen közös kiállításokon vesznek részt. A százhalombattai Szakstúdió művészeinek munkái is láthatók a kiállításban. Az időszaki kiállítást március 10-ig tekintheti meg a közönség.

A múzeum a folyamatos szakmai munka mellett számos rendezvénynek ad otthont. A jövőben évente számos időszaki kiállítás, előadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás és kézműves-foglalkozás várja a látogatókat. A Matrica Múzeum honlapja is megújult, mely sok érdekes, hasznos és aktuális információval szolgája az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!