ZETApress

hírportál

Gaál István Olaszországa

Hétfőn este 5 órakor az Olasz Kultúrintézetben nyílik a Gaál István Olaszországa című fényképkiállítást, mely száz fekete?fehér fényképet foglal magába a ?60-as évekbeli Rómáról. A kiállítást őexcellenciája Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, Szörényi László professzor, Módos Péter és Arnaldo Dante Marianacci nyitja meg.

A megnyitót követően a nemrégen elhunyt rendező lánya, Gaál Réka jelenlétében megemlékeznek Gaál István életéről, munkáiról, barátai és kollégái részvételével, mint Angelo Bernardini, Csala Károly, Devich János, Kincses Károly, Kovács Sándor, Pintér Judit, Sára Sandor, Schrammel Imre, Shah Timor, Sebestyén Márta, Michele Sitá, Szomráky Béla, Vincze Teréz, Zalán Vince, Arnaldo Dante Marianacci.

Az Olasz Kultúrintézet, mely Kulturális Együttműködési Bizottságának tagja volt Gaál István, a Közép-Európai Kulturális Intézet, a Pásztói Múzeum, a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Duna Televízió és a Mozgókép Alapítvány által közösen szervezett esten, levetítjük a rendező utolsó munkájának, a Velencéről készült dokumentumfilmjének részleteit.

Az emlékest a MittelCinemaFest 2007 ? V. Közép-európai Olasz Filmfesztivál keretében kerül megrendezésre, mely az idén november 6-a és 15-e között kerül megrendezésre a budapesti Puskin moziban, valamint a az Örökmozgó Filmmúzeumban. A fesztiválon, mely a FILMITALIA és a Budapest Film közreműködésével jött létre, tíz új olasz film lesz látható, valamint egy gazdag Mario Monicelli retrospektív-sorozat.

Szóljon hozzá!