ZETApress

hírportál

Műcsarnoki látomások

Benkő Imre szubjektív dokumentarista: Valós látomások című tárlata nyílt meg tegnap 18 órakor a Műcsarnokban. Köszöntőt mondott: Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja. Az április 07-én vasárnapig látható kiállítást Szalontai Ábel DLA fotográfus nyitotta meg.

16 órától Tulipán Zsuzsanna, a kiállítás kurátora tartott rövid tárlatvezetést, majd a művész is beszélt néhány kiválasztott képéről. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Benkő Imre hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életművének bemutatója a Műcsarnok 2024-es programjának első kiemelkedő eseménye. A térben és időben szerteágazó anyag három földrész húsz országát érinti, a hetvenes évektől napjainkig mutatja be az emberi viszonyok sokféleségét. A kiállítás az életmű teljességéből válogat: az 1975-ös World Press Photo díjnyertes felvételétől az ikonikus ózdi, budapesti és külföldi sorozatokon át, egészen a kínai utazásainak 2019-ben készített képekig.

Benkő fotográfusi érdeklődése – akár a nagyváros, akár a vidék adja a hátteret – elsősorban az emberi viszonyokra összpontosít. Képei egyben kordokumentumok; visszaköszönnek, vagy megismerhetővé válnak a korszakra jellemző meghatározó életstílusok, kulturális szokások és attitűdök keleten és nyugaton egyaránt. A fotók sajátos nyelven szólalnak meg: a társadalomábrázoló humanista fotográfiai hagyományból fakadó érzékenység Benkő egyéni látásmódjával párosulva emlékezetünkben megragadó képeket eredményez. Művei egy csoportjában a szocialista múlt és az átmenet éveinek illúzióvesztettsége kerül szembe a hétköznapok vagy épp az ünnepnapok véletlenszerű, enigmatikus mozzanataival. Hosszú távú fotóesszéi, mint az ózdi kohászat leépítésének stációi, a Sziget fesztivál zabolátlan, ritualizált koncertpillanatai, vagy épp az ikerpárokról készített sorozata, az időben kibomló folyamatok részletgazdag regiszterét nyújtják.

A kiállítás kísérőprogramjai:
február 24-e szombat 11 óra: kurátori tárlatvezetés Tulipán Zsuzsannával
február 25-e vasárnap 16 óra: Bartis Attila József Attila-díjas magyar író, fotográfus exkluzív tárlatvezetése
március 09-e szombat 15 óra: Tánclépések performansz a Közép-Európa Táncszínház művészeivel, tárlatvezetés
március 10-e vasárnap 15 óra: Gulyás Miklós Balogh Rudolf-díjas fotográfus, egyetemi docens tárlatvezetése
március 24-e vasárnap 14 óra: Surányi Mihály, a Fotóművészet magazin szerkesztőjének exkluzív tárlatvezetése
március 28- csütörtök 18 óra: Szűcs Péter író, újságíró, fotós és világutazó exkluzív tárlatvezetése
április 05-e péntek 16 óra: Boronyák Vivien nemzetközi művészeti menedzser angol nyelvű exkluzív tárlatvezetése
április 06-a szombat 11 óra: záró kurátori tárlatvezetés Tulipán Zsuzsannával

Szóljon hozzá!