ZETApress

hírportál

Roma holtakra emlékeztünk

A Roma Holokauszt Napján az 1944. augusztus 02-ai tragédiára emlékeztünk tegnap Ferencvárosban. Fotóink Lantai József felvételei.

A Holokauszt Emlékközpont és a Roma Holokauszt Emlékbizottság (Roma Produkciós Iroda Alapítvány, az Amenca, a Remény Hídja Egyesület, Episztémé – Kutató Közösségépítő és Kulturális Egyesület, Dráva Menti Romákért Egyesület, Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület, Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete), valamint a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. a Pharrajimos roma áldozataiért tartott megemlékezést tegnap 17 órától a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Beszédet mondott: Zima András, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Közreműködött: az Oláh Albert Gypsy Band és a Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola Művészeti Csoportja. Moderált: Maka Gyuszi színművész, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja. A megemlékezés az udvaron gyertyagyújtással zárult.

Józsefváros is megemlékezett

Eltemetett igazság címmel nyílt kiállítás tegnap 15:30-kor a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a Mátyás téren az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében. Az augusztus 07-én hétfőig látható tárlatot Ignácz Judit, az Uccu Alapítvány program igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott: Pikó András, a VIII. kerület polgármestere, közreműködött: Varga Helena énekművész.

A konténerben lévő kiállítás jövő hétfőig naponta 14 és 20 óra között látogatható. Minden nap várják a helyszínen az érdeklődőket az Uccu Alapítvány munkatársai, akikkel beszélgetve közelebbről is megismerhetjük a Porrajmos történetét, és ezen a tragikus eseményen túl azt, ami ma közös feladatunk a rasszizmus elleni küzdelemben. A záróesemény augusztus 07-én hétfőn 18 órakor lesz. Beszédet mond: Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány ügyvezető igazgatója, közreműködik: a Varga Helena Band. Emlékezzünk együtt! A programsorozat további részletei idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!