ZETApress

hírportál

Tovább látjuk Ruttkait

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 12-ig látható a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból készült online kiállítást – tudtuk meg Tamás Dorkától.

Rácz Ráchel kurátor a színésznő életművének kutatója, a Papageno Ruttkai és kora című blog szerzője. Az online tárlat támogatója a Vígszínház Archívum és a Papageno.hu. A szerző április 12-14-e között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karon megrendezendő nyílt, bárki által látogatható országos konferencia, a 36. alkalommal megvalósuló OTDK keretében mutatja be munkáját. A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét.

A Vígszínház és egyben a hazai színháztörténet korszakos színésznőjéről exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen vígszínházi fotókból készült kiállítás meghosszabbított határidővel, április 12-ig tekinthető meg. A Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, emblematikus előadások mentén. A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog szerzője, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki.

A Ruttkai Éváról szóló diplomamunkát 2022 decemberében egy mini-konferencia keretében már bemutatta a szerző, melyet Gajdó Tamás színháztörténész, a Bajor Gizi Színészmúzeum Latinovits-kiállításának kurátora többek között úttörőnek, figyelemreméltónak és gondolatgazdagnak ítélt. Ezt a tudományos igényű, kurrens szempontok mentén készült munkát a szerző április 12-14-e között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karon megrendezett nyílt, országos konferencia (a 36. alkalommal megvalósuló OTDK) keretében mutatja be, amelyet bárki megtekinthet.

A kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt anyaszínházával, a Vígszínházzal, amelynek társulatához (mindössze néhány év kivételével) haláláig tartozott. A konferenciát követően a kutatással kapcsolatban további tervek is előkészületben vannak.

Rácz Ráchel az ELTE BTK-n végzett, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzés hallgatója. A Papageno.hu újságírója, új generációs, friss szemléletű interjúiban leginkább a #slowjournalism a #kulturálisfenntarthatóság érvényesül. Olyan legendás egyéniségekkel készített #oralhistory interjút, mint Bán János, Galambos Erzsi, Keleti Éva, Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Piros Ildikó, Szinetár Miklós, továbbá ikonikus egyéniségekről új megvilágításban jegyzett életmű-cikkeket, például Muráti Liliről, Mezei Máriáról, Katharine Hepburnről vagy Vivien Leigh-ről.

Ruttkai Éva kapcsán életművének kutatója, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog társalapítója és szerzője. 2022-ben a színésznő születésének 95. évfordulójára nagyszabású virtuális kiállítást készített. Első, Y-generációs múltfeldolgozó, történelmi tematikájú kisregénye 2018-ban jelent meg Időtlen címmel. Nagy generációs zenészekkel (például Karácsony János, Novai Gábor, Révész Sándor, Solti János, Szakcsi Lakatos Béla, Tátrai Tibor, Tolcsvay László, Török Ádám) készült interjúsorozata jelenleg hetente jelenik meg a Magyar Zene Háza Nekünk írták a dalt! című kiállítása kapcsán.

Szóljon hozzá!