ZETApress

hírportál

Sajtótörténeti kiállítás a Vajdahunyadvárban

Mint két hónapja már említettük, az idén 150 éves vadász- és sportsajtó kiállításra készül a Vajdahunyadvárban. Nos a tárlat az elmúlt hét végén megnyílt és május 10-ig látogatható.

Az évfordulót a hazai lovas és vadászújságok szerkesztőségei közösen ünneplik. A kiállítás, egy ?életfán? ábrázolja a lapok fejlődését, a szerkesztőségek kiemelkedő személyiségeit, szerkesztőit, munkatársait. Az első szerkesztő Bérczy Károly mellett, az író Bársony István, a tudós Kittenberger Kálmán, az ifjúsági regényeivel is nevet szerzett Fekete István, valamint az elmúlt 50 évben tevékenykedő szakemberek, mint az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás egyik rendezője, a nemzetközileg is elismert dr. Studinka László, a vadbiológus dr. Fodor Tamás, a hazai természet és vadfotózás mestere Nagygyörgy Sándor, valamint a neves festő ? a 80-as években a Nimród művészeti szerkesztője ? Csergezán Pál is helyet kapott a tablókon.

A sportújságírókat olyan személyiségek képviselik, mint a Porzsolt testvérek, Kovács Rezső, Vadas Gyula vagy Csík Ferenc. A kiállítás még egy érdekességgel szolgál: bemutatja a szerkesztőségek munkaeszközeinek fejlődését, a tollak, írógépek, fényképezőgépek, telefonok 150 éves változásait.

A sajtótörténeti kiállítás a Vajdahunyad várból Keszthelyre, a Festetics Kastélymúzeumba, majd Szekszárdra, a Művészetek Házába költözik és lesz látható az érdeklődők számára.

A Vajdahunyadvárban a kiállítás kibővül Keszthelyi Jenő faintarziákból készült vadászati pantheonjával, neves vadászokról készített művészi portrékkal, valamint a múzeum saját anyagával. Az évforduló ünnepség-sorozata december 11-én zárul, az európai vadászújságok főszerkesztőinek első konferenciájával, amelynek a témája az európai vadászújságok helyzetének, aktuális gondjainak a megvitatása lesz.

1 hozzászólás

  1. Érdekes és tanulságos dolog a sajtó alakulásának áttekintése egy kiállítás keretében, szerintem ezek a könyvek nagyon jók a témában: http://konyv-konyvek.hu/sajtotortenet