ZETApress

hírportál

150 éves vadász-, lovas- és sportlapok

150 évvel ezelőtt ? egy csütörtöki napon – 1857. január 15-én, Pesten, a Landerer és Heckenast nyomdában elkészült az első magyar nyelvű sportújság, a ?Lapok a lovászat és vadászat köréből? c. 16 oldalas újság, amelynek tulajdonos szerkesztője ? talán nem véletlenül – egy 36 éves vadász volt. Az a Bérczy Károly, aki gróf Széchenyi István titkáraként tagja volt a Petőfi Sándor alapította Tízek Társaságának, unokaöccse a Nemzeti Színház egyik legkiválóbb színészének, Megyeri Károlynak, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

Már fiatal joghallgatóként versel, balladákat ír, rendszeresen publikál a kor szépirodalmi lapjaiban. Németül, angolul és franciául beszél-fordít, Puskin: Anyegin c. darabjának műfordítása miatt megtanul oroszul. Az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban nem vesz részt, mert egy erős megfázás miatt szívproblémái támadnak és a Nógrád megyei Vanyarcon, majd Balassagyarmaton küzd az egészségéért.

Az elmúlt 150 év sajtótörténeti érdekességei után a mára és a közeljövőre terelődött a szó. 1992-ben – a Nimródtól megvált újságírók – indították útjára a Magyar VADÁSZLAP-ot, amely a kezdeti években újságformátumú szakmai lapként jelent meg, 1996-ban átalakult magazinná és 2005-től vált 68 oldalas, színes, igazi vadász-magazinná. Jelenleg négy lap közül választhatnak a vadászat iránt érdeklődő olvasók, a piacon van a Nimród és a Magyar VADÁSZLAP, valamint a 2002-től megjelenő, kis formátumú Magasles és a francia vadászmagazin tavaly piacra dobott, negyedévenként megjelenő Élmény-vadász magazin.

Az ötvenötezer bejegyzett vadász mintegy 15-20 ezer lapot vesz meg, s még a megyei vadászkamarák által kiadott hírleveleket sem olvassa. A sportlapokra nagyobb a kereslet. Napjainkban, több sikertelen kísérlet ellenére a Nemzeti Sport az egyetlen sportnapilap, mellette számtalan színes sportmagazin van a piacon, tükrözve a sport sokszínűségét.

150 év ? 150 forint

A 150 éves évfordulót a hazai lovas és vadászújságok szerkesztőségei közösen ünneplik. Február 28-án – a Hungexpo területén, a 16-os pavilonban ? a FeHoVa kiállítás keretében egy sajtótörténeti kiállítás nyílik, amely egy életfán ábrázolva bemutatja a lapok fejlődését, a szerkesztőségek kiemelkedő személyiségeit, szerkesztőit, munkatársait. A sajtótörténeti kiállítás még látható lesz a nyáron a Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeumban, Szekszárdon a Művészetek Házában, valamint Keszthelyen a Festetics Kastélymúzeumban.

Az évforduló ünnepség-sorozata 2007. december 11-én zárul, az európai vadászújságok főszerkesztőinek első konferenciájával, amelynek a témája az európai vadászújságok helyzetének, aktuális gondjainak a megvitatása lesz.

A Nemzeti Kulturális Alap nem tartotta se méltónak, se fontosnak a projekt támogatását, eddig a lebonyolítást vállaló Vadászati Kulturális Egyesület két pályázatát utasították el, annak ellenére, hogy igazán nagy összefogás alakult ki a háttérben.

A pénzgondokon azzal próbálnak segíteni a szervezők, hogy kibocsátottak egy öntapadós, autókra ragasztható matricát 150 ÉV ? 150 Ft szlogennel, amelynek az értékesítéséből két-hárommillió forint bevételben reménykednek. A matricák értékesítése a vadászok körében megkezdődött, de a projekt elkülönített számláján még nem sok bevétel jelent meg. Talán, ha a szakma, az újságírók segítenek, több is összejöhet, gondolták a szervezők, s egy hasonló feliratú üvegperselyt helyeztek el a sajtótájékoztató színhelyén. Néhány kolléga komolyan vette a célzást és adakozott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sajtótörténeti kiállítás a Vajdahunyadvárban

Szóljon hozzá!