ZETApress

hírportál

Bécsi magyarok Terézvárosban

Zászkaliczky Ágnes festőművész kiállításának zártkörű megnyitója volt tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. Köszöntőt mondott: Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetiroda vezetője. A kiállítást megnyitotta: Adorján Attila festőművész.

Az idei 9. (eddig 69.) est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. Közreműködött: Bogányi Tibor karmester, csellóművész. Az október 4-én péntekig hétfőtől csütörtökig délután, pénteken délelőtt látható kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Számos fotóink Rósa István felvételei.

Zászkaliczky Ágnes Bécsben élő művész 1980-ban Budapesten született. Kisgyermekkorától zenei képzésben részesült. Zongoratanulmányait hat éves korában kezdte, majd orgona szakon folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szak-középiskolában, később a salzburgi Universität Mozarteumban, ahol orgonaművészi diplomát szerzett. 2006-tól a nagyváradi Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője. Finnországban kántorként dolgozott a Lappeenranta-i evangélikus templomban. 2007-ben jelent meg férjével, Bogányi Tiborral készült lemezük.

Ágnes már gyermekként kötődött a képzőművészethez. Kiskorától rajzol, tíz évesen kiállításon szerepelt. 2009-től a szentpétervári Repin Akadémia professzoraitól tanult klasszikus festészetet. Zeneszeretete a festészetben is megmutatkozik, legismertebb alkotásai zeneművészekről készült portrék, sorozatok. Alkotás közben, a számára kedves művész zenéjét hallgatva születik meg ecsetje által a klasszikus és mégis modern kompozíció. A képek hátterének hangokra rezonáló absztrakt geometriája és az előtérben látható klasszikus portré kontrasztja ritmusos egységet alkot, megteremtve azt az egyéni világot, mely Zászkaliczky Ágnes festészetére jellemző.

Sokoldalúsága, művészi érzékenysége színpadi látványok művészi megtervezésében is megmutatkozik. A Magyar Állami Operaház és a Freelusion Company Carmina Burana előadásában az általa tervezett performanszt láthatja a közönség. Alkotásaival találkozhatunk önálló és csoportos kiállításokon, hazai és nemzetközi kiállítótermekben. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja.

Szóljon hozzá!