ZETApress

hírportál

Délvidéki képzőművészet

Sándor Laura délvidéki képzőművész kiállítása nyílt tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza Galéria zártkörű rendezvényén köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A július 24-én szerdáig látható tárlatot Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt, közreműködött: AG Weinberger előadóművész, gitáros. Számos fotóink Rósa István felvételei.

Sándor Laura délvidéki képzőművész 1990-ben született Csantavéren, ahol 25 évig élt. Középfokú tanulmányait a szabadkai Politechnikai iskolában végezte, nyomdaipari tervező (design) szakon, majd a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- és Művészettörténet Tanszékén szerzett képábrázoló és képgrafikus diplomát. Ma Szabadkán él és dolgozik, mint képzőművészeti kultúra és művészettörténet tanár. 2018-tól kezdve művészetfilozófia és kurátor mesterszakos hallgató a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

Sándor Laura főként tájakat ábrázol, a megszokottól eltérően, sajátos szemszögből. Alkotásain a tanulmányai alatt szerzett élmények, utazásai során látott és fotózott épületek, utcarészletek köszönnek vissza, pontos, szigorú szabályok szerinti képkivágásokban, átgondolt, tudatos szerkezetekben, részleteire bontva és képzeletbeli dimenzióba helyezve.

Képei falusi és városi tájakat, tereket, térhatásokat, építményeket mutatnak be, melyek drámaiságát növeli az élénk színek, árnyékok és szereplők mellőzése. Alkotásaival rámutat a látvány értékére, a hétköznapi mozzanatokban rejlő pillanatnyi, egyben állandó üzenetekre.

Képei nyugalmat árasztanak, épületei mintegy szereplőként a vajdasági táj egy – egy jelenetét mutatják be. Sándor Laura nem a láthatót kívánja megmutatni, hanem sokkal inkább a pillanatnyi hangulatot, a láthatatlan valóságot, ahogy a nyugvó környezetet konstruktív formában, zárt szerkezeti ábrázolásban tárja elénk.

Foglalkoztatja a rombolás ? épülés, természetes ? mesterséges, illékony ? örökkévaló ellentétes fogalmak filozófiai tartalma, ezekben rejlő problémák. Alkotásain a természetes és a mesterséges kettőse egészíti ki egymást és enyhíti egymás erejét. Technikájában kísérletező, keveri az akvarellt, akrilt és a kollázst. Grafikáiban elsősorban épületrészeket ábrázol, melyek az egyszerűségről és a nyugalomról szólnak.

Sándor Laura 2010- től meghívott vendége hazai és nemzetközi művésztelepeknek. Alkotásaival 2011-től találkozhat a művészetkedvelő közönség önálló tárlatain, valamint csoportos kiállításokon. Díjai és tagságai: 2013-tól Csantavéri Képzőművészek Társulata, 20130-tól Q képzőművészeti csoport 2016-ig, 2015-től Híd Kör Art alkotói csoport és 2017-től Dr. Bodrogvári Ferenc-díj.

Szóljon hozzá!