ZETApress

hírportál

Találkoztak a kultúrák követei

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi évente 3-4 alkalommal cserélnek eszmét és tapasztalatot a hazánkban rendelkezésükre álló lehetőségeikről és közös programterveikről. A tegnapi találkozó díszvendége Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára, vendéglátója pedig Dr. Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet igazgatója volt.

Több mint húsz nemzet képviselői voltak jelen tegnap délután a Goethe Intézetben az európai kulturális intézetek aktuális munkaértekezletén. Tapasztalatból mondhatom: fantasztikus dolog ennyi intézetigazgatót közös asztal mellé ültetni. Londonban ez megvalósíthatatlan feladat lett volna, fogalmazott köszöntőjében Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, a találkozó díszvendége. A rendszeres találkozók kiemelkedő fontossággal bírnak a kulturális külképviseletek életében, hiszen a közös munka, az együttgondolkodás az, ami a leginkább összehozza az embereket és a kultúrákat. Együtt könnyebb megérteni a befogadó ország kultúráját, könnyebb a kapcsolatteremtés, sőt, könnyebb a lobbizás is.

Könyvfesztivál áprilisban

A munkaértekezlet fő témája az európai kultúrák magyarországi követeinek hagyományos közös rendezvénye, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja volt, mely idén hetedik alkalommal mutatja be a résztvevő országok egy-egy elsőregényes szerzőjét április közepén, a Nemzetközi Könyvfesztiválon. A kerekasztal-beszélgetéssel és közös standdal, többnyelvű közös publikációkkal és felolvasásokkal járó rendezvénysorozat előkészítő munkálatai teljes erővel folynak.

Bemutatkozott a kollégáknak a bő egy éve új helyre költözött Goethe Intézet is. Dr. Gabriele Gauler igazgató asszony elmondta, hogy a Ráday utca kiváló választásnak bizonyult. A fiatalos, dinamikusan fejlődő környezetben az Intézet kulturális programjai, nyelvtanfolyamai és nyelvvizsgái változatlan népszerűségnek örvendenek. Az intézet kulturális és továbbképzési programjainak tavaly mintegy ötezer, a könyvtárnak kilencezer látogatója volt. Nyelvtanfolyamain 1300-an ? az előző évinél tíz százalékkal többen ? tanultak németül. A Ráday Kultucca egyre nemzetközibbé váló fesztiváljai pedig a többi intézetnek is rendszeres partnerei lehetnek.

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek találkozójára évente három-négy alkalommal kerül sor, házigazdája a mindenkori soros uniós elnök kulturális képviselete. Az aktuális vendéglátó Goethe Intézet igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket egy budapestihez hasonló, új nemzetközi kezdeményezésről: az EUNIC (European National Institutes of Culture) célja a kulturális intézetek szorosabb, közös európai fellépésének és helyi szintű együttműködésének segítése a vendéglátó országokban ? nemcsak a kultúra, de a politikai és a pénzügyi lobbi terén is. A jövőben téma lesz az is, hogy a munkaértekezlet-sorozat tagja legyen-e az EUNIC-nak. A döntést, mint megtudtuk, a kulturális szaktárca üdvözölné.

Szóljon hozzá!