ZETApress

hírportál

A hölgy nem lett milliomos

Már negyedórája tököl?, tököl?, Thökölyzünk ezen a kérdésen, nem kellene mégis jelölni valamit? ? kérdezte Vágó István tegnap este a Legyen ön is milliomos másfélmilliós kérdésénél az adás elején. A néző nem értette a kirohanást, pedig tényleg negyedórát beszéltek a kérdésről a műsor augusztus 31-i felvételén.

A kérdés arra irányult, hogy II. Rákóczi Ferenc hamvait 1906-ban Kossuth Lajos, Klapka György, Zrínyi Péter, vagy Thököly Imre hamvaival együtt szállították-e haza. A versenyzőnő a rokoni kapcsolatból indult ki, így Kossuthot és Klapkát már hamar kizárta. Eszébe sem jutott, hogy a halál helyében gondolkozzon. Köztudott, hogy nagybátyját, Zrínyit Frangepánnal együtt a bécsújhelyi börtönben fejezték le, az viszont kevésbé közismert, hogy Thököly Konstantinápolyban jutott hasonló sorsra. Ez utóbbi tény a műsor felvételén sem hangzott el.

Mivel Rákóczi hamvait is Törökországból, Rodostóból hozták haza, ez utóbbi válasz tűnt logikusnak. A versenyző is erre hajlott, de ő a rokoni kapcsolatok alapján akarta megjelölni ezt jó válaszként. Azt is tudta, hogy Rákóczit Kassán temették el a múlt század elején, s azt gondolta, hogy Thökölyt is odatemették vele együtt. Mikor a játékvezetőtől megtudta, hogy nevelőapját nem ott, hanem Kárpátukrajnában temették el, elbizonytalanodott. Eszébe sem jutott, hogy az újratemetés helyett a halál helye a mérvadó, ezért csak versenyen kívül merte megjelölni.

Sajnos sem a helyszínen, sem az adásban nem lettünk okosabbak a kérdésben, s nem lett elmondva az sem, hogy Thökölyt Törökországban fejezték le a XVIII. század elején. Kár pedig, mert hasznos lenne a műsornak szórakoztatva tanítani! Észre sem vennénk, s máris sok értékes információt szerezhetnénk a világ dolgairól.

Szóljon hozzá!