ZETApress

hírportál

Díjátadás a Dunán

DíjazottakA Kosztolányi Dezső Céltársulásnak ítélte oda idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Kuratóriuma. A díjat ? mely a fiatalok értékteremtő tevékenységét részesíti elismerésben ? az Alapítvány 2006-ban hívta életre. A díjjal járó juttatás összege nettó másfél millió forint.

A díjazottak képviselői a díj plakettjét és az elismerést tanúsító oklevelet Mádl Dalma asszonytól vették át ma délután a Petőfi téren horgonyzó Zsófia hercegnő rendezvényhajón. A díjazottat Balog Zoltán, a PMA elnöke köszöntötte, a laudációt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, a PMA kuratóriumának tagja mondta.

Balog Zoltán az elismerés odaítéléséről döntő határozatot ismertetve elmondta: a kárpát-medencei magyar fiatalság eredményes megszólításáért, a szülőföldön való boldogulás ösztönzéséért és elősegítéséért, az anyaország kapcsolatainak kiszélesítéséért a délvidéki magyar közösségek irányába, kiemelkedő és hiánypótló határon túli magyar programok szervezéséért és lebonyolításáért, karitatív szerepvállalásaiért, valamint a hazai és határon túli magyar fiatalság identitásának megőrzése elősegítéséért a kuratórium a díjat a Kosztolányi Dezső Céltársulásnak ítélte oda.

Az Alapítvány februárban a médián keresztül hívta fel a magánszemélyek és a civilszervezetek figyelmét a díjra, és kérte, hogy tegyenek javaslatot arra a személyre vagy szervezetre, akit/amelyet méltónak találnak az elismerés elnyerésére. A javaslatokat február 28-án szerdáig írásban várta a PMA.

Annak érdekében, hogy a tehetséges, már fiatalon is komoly értékeket teremtő személyt vagy közösséget elismerjen, és ezáltal felhívja a figyelmet e korosztály kiválóságaira, 2006-ban a PMA létrehozta a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat. Az elismerést olyan 35 év alatti személy vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közössége kaphatja, aki, illetve amely tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege nettó másfél millió forint.

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj korábbi díjazottjai: 2006-ban megosztva a Tamás Gábor vezette szegedi neurobiológus-kutatócsoport és az UFI (Utolsó Figyelmeztetés) szerkesztősége; 2007-ben megosztva az Európa Szívében Alapítvány és Bujdosó János; 2008-ban megosztva Malina Hedvig, Kruchina Károly és Kruchina Vince; 2009-ben Várda Ferenc; 2010-ben a Misztrál Együttes; 2011-ben a Táj és Ember Népfőiskola; 2012-ben a zalaegerszegi Összefogás Botfáért Egyesület; 2013-ban a Rákóczi Szövetség; 2014-ben a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség; 2015-ben a Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület, 2016-ban megosztva a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Iubilate leánykara és a Honismereti Szövetség, 2017-ben a prágai Ady Endre Diákkör.

Szóljon hozzá!