ZETApress

hírportál

Lego az Ország Játéka

Verhetetlen a Lego, de a Tudatos Szülők is büszkék lehetnek. Ezek a legjobb játékok 2017-ben az Ország Játéka verseny szerint ? tudatta Kis Bernadette projektvezető. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

Kiosztották az Ország Játéka pályázat szakmai- és közönség díjait kilenc játékkategóriában. A hazai játékpiac rangos szakmai vetélkedőjét immár ötödszörre rendezték meg, de az idei igazi áttörést jelentett. A benevezett játékújdonságok száma a tavalyihoz képest megduplázódott, idén 97 versenyeztettek a forgalmazók, a közönség díjra pedig több tízezer szavazat érkezett. Az Ország Játéka Játszónapján idén az 1400-at is meghaladta azoknak a játékoskedvű kicsiknek és nagyoknak a száma, akik a gyakorlatban is kipróbálták a benevezett játékokat. A legtöbb pontszámot elért játékok már a karácsonyi vásárban viselhetik az Ország Játéka 2017 címet.

A szervezők minden kategóriában ? egyenes pontverseny alapján ? egy-egy győztes játékot hirdettek a közönség és a zsűri szavazatai alapján. A legtöbb pontot begyűjtő játék kapta az adott kategória közönség- vagy szakmai díját. A verseny szabályai szerint a neves szaktekintélyekből álló zsűri előre meghatározott, egységes szakmai szempontok szerint értékelte a versenyző játékokat 1 és 5 közötti pontszámmal. Érdekesség, hogy a közönség és a szakma véleménye több kategóriában is megegyezett.

A szakmai zsűrit Pierrot vezette, aki ma már neves játékfejlesztő. Pierrot véleménye szerint a jó játék felér egy jó órával az iskolában, ezért neki személy szerint is fontos, hogy mindig újabb és újabb minőségi játékokra hívják fel a figyelmet ezzel a versennyel. Olyan szempontok szerint értékeltek, mint a készségfejlesztés képességének mértéke, a szociális készség fejlesztése, a játékok innovációja, kreativitása, minősége, tartóssága. A szakmai zsűriben Pierrot olyan neves szakemberekkel ült együtt, mint Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Göde Gabriella, marketing executive a Nickleodeon-tól, Görög Zita műsorvezető, Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének képviseletében, Labancz Dániel klinikai gyermek szakpszichológus és tapasztalati tanulás tréner, Tarján Katalin vezető óvodapedagógus, Veszelszkiné Huszárik Ildikó, a Pedagógusképzés Megújulásáért program alapítója, valamint Zölei Ágnes, a Manóprogram főszerkesztője.

A nyertes játék már a karácsonyi ajándékozás idején is használhatja az Ország Játéka logót, kapaszkodót nyújtva ezzel a szülőknek a vásárlásnál a játékok tengerében. Az Ország Játéka 2017 címet a közönség és a zsűri értékelése alapján az alábbi játékok nyerték.

Szakmai díjazottak, bébijáték kategória: LEGO DUPLO ? Óvoda ? 10833. Családi társasjáték kategória: MMM! a GamerCafé-tól. Egyéb fiú játék kategória: Geomag Pro-L 110 db-os a Formatextől. Egyéb lány játék kategória: LEGO Friends ? Napsütötte Katamarán ? 41317. Építőjáték kategória: LEGO Classic ? Kreatív építőkészlet ? 10703. Interaktív játék kategória: LEGO ? Boost ? 17101. Készségfejlesztő játék kategória: Szókimondóka ? Család 1 a Tudatos Szülőktől. Mozgásfejlesztő játék kategória: Breki Buli a Modell &Hobbitól. Társasjáték kicsiknek kategória: Kukacvadászat a Promitortól.

Közönségdíjasok, bébijáték kategória: Fisher Price ? Kacagj és fejlődj ? Első szavak a Matteltől. Családi társasjáték kategória: Monopoly Gamer a Hasbro-tól. Egyéb fiú játék kategória: GEOMAG Pro-L 110 db-os a Formatextől. Egyéb lány játék kategória: LEGO Friends ? Napsütötte katamarán ? 41317. Építőjáték kategória: LEGO Classic – Kreatív építőkészlet ? 10703. Interaktív játék kategória: Hatchimals ? Penguella a Spin Mastertől. készségfejlesztő játék kategória: Szókimondóka ? Család 1 a Tudatos Szülőktől. Mozgásfejlesztő játék kategória: BoboCar a Réventől. Társasjáték kicsiknek kategória: Brainbox ? Bogyó és Babóca a Kensho-tól.

? Fegyvergyűlölőként most volt az első alkalom, hogy egy lézerfegyver játékra mondtam azt: ez jó. Mert ha már lövöldözni kell, akkor ezt tegyük a szabadban, mozgással, gyerektárssal és biztonságosan ? mondta Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének képviseletében. ? A Nickelodeon hisz a játék fejlesztő erejében. A jó játék nem mást, mint, élményt ad a gyerekeknek, és ezáltal fejleszti a kreativitásukat, ügyességüket és gondolkodásukat. Különösen tetszik, hogy a verseny teret adott a babáktól egészen a kis tinédzsereknek való játékokig, szem előtt tartva a fejlődésüket és a digitális világ kihívásait ? mondta el Göde Gabriella, a Nickelodeon marketing executive-ja.

Az Ország Játéka verseny mára független szervezésű, országos eseménysorozattá vált. Főszponzora most is a pályázatot 2013-ban útjára indító JátékNet. ? Minden évben sokan fordulnak hozzánk, hogy milyen játékot javaslunk karácsonyi ajándéknak. A JatékNetnél büszkék vagyunk rá, hogy mi mindig a legjobb segítséget tudjuk adni: a több mint tíz éves tapasztalatunk mellett a közönség szavazata és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek véleménye a legfontosabb ? mondta el Őri Gergely, a JátékNet ügyvezető igazgatója.

A közönségszavazatok hagyományosan jótékonysági célt is szolgáltak, segítségükkel három óvoda és három védőnő nyerhetett jelentős értékű ajándékcsomagot. Nyertes óvodák: 3. helyezett az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Álatalános Iskola és Óvoda, Budapest 490 szavazattal. 2. helyezett a Huncutka Óvoda, Budapest 563 szavazattal. 1. helyezett a Hársfa Óvoda és Egységes Óvoda Bölcsöde, Halimba 1573 szavazattal.

Szóljon hozzá!