ZETApress

hírportál

Ünnepeld a közösséged!

Idén először Közösségek Hete! Csaknem kilencszáz programot kínál a május 8-án hétfőn induló Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melynek keretében egy héten át egészen 14-én vasárnapig várják színes eseményekkel az érdeklődőket országszerte ? tudtuk meg délelőtt Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Az idén első alkalommal megrendezendő programsorozattal a szervezők egy évente visszatérő hagyományt szeretnének teremteni. A rendezvény fő célja, hogy az egyre inkább elmagányosodó társadalmunk figyelmét felhívja a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, melyeket egy közösség a tagjainak adhat. Fotóink Kelemen Dániel felvételei.

Hagyományteremtő céllal, Közösségek Hete elnevezéssel országos rendezvénysorozat indul a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében, a Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A program részleteiről Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt az eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a szentendrei Skanzenben délelőtt. A sajtóeseményen a konzorciumi partnerek részéről Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója vettek részt.

A most induló programsorozatot minden évben május második hetében rendezik meg, így idén május 8-a és 14-e között zajlanak majd az események. A projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését, amelyek lehetővé teszik, hogy minél több aktív, a helyi társadalmat megmozgató közösség jöjjön létre. Éppen ezért a rendezvényre helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

A kezdeményezés sikerességét és szükségszerűségét jelzi, hogy már az első alkalommal meghirdetett alkalomra országszerte csaknem kilencszáz programmal készülnek különböző csoportok, hogy helyi szinten bemutatkozzanak és kedvet csináljanak másoknak is ahhoz, hogy csatlakozzanak valamelyik közösséghez. Közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sportklubok, egyéb közösségek programjai egyaránt megtalálhatók a rendezvénysorozat kínálatában.

A Közösségek Hetére interaktív, okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek, melyet Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályának osztályvezetője mutatott be. Az alkalmazás a rengeteg program közötti eligazodáson túlmenően szórakoztató játékokkal is igyekszik az emberekhez minél közelebb hozni a kezdeményezést. A rendezvénysorozat programjairól az EVENT@HAND Közösségek Hete applikáció mellett bővebben a Közösségek Hete weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a keresést dátum és helyszín szerinti szűrés is segíti, illetve számos színes programajánló található az esemény Facebook-oldalán. Az országos rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára május 8-án hétfőn Mágocson a Tarnai Nándor Könyvtár és Kulturális Intézetben 13 órakor kerül sor.

Szóljon hozzá!