ZETApress

hírportál

Előd újabb Zenehídja

Zenehíd - hazafeléZenehíd ? hazafelé. Muzsikuslegendák, testvérmúzsák, emlékmozaikok címmel jelent meg Juhász Előd zenetörténész új könyve. A rendhagyó zenés könyvpremier a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában került megrendezésre Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Vukán György zongoraművész közreműködésével.

A többkötetes szerző ? aki immár évek óta a Szépművészeti Múzeum zenei programjainak, a csütörtök esti Múzeum+ eseményeinek egyik gazdája ? legutolsó könyveit (Amerikai zenehíd, Zenehíd ? a világ felé) ugyanitt mutatták be. A most napvilágot látott, a Zenehíd-sorozatot lezáró kötet ezeknek szerves folytatása. A külföldön szerzett zenei és nem zenei benyomások után ezúttal hazai emlékeiből idéz a szerző, sok színes és fekete-fehér felvétellel gazdagítva mondandóját.

Juhász ElődA Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv hosszabb fejezetet szentel a néhai legendás professzoroknak (Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Ádám Jenő), muzsikuslegendáknak (Ferencsik János, Simándy József, Schiff András), az évekkel-évtizedekkel korábbi ?társmúzsás? találkozásoknak (Szász Endre, Dénes Zsófia, Darvas Iván, Szabó István).

Kiemelt hangsúlyt kapnak zenei emlékhelyeink és zenei életünk piros betűs ünnepei (Hannoveri Világkiállítás, Miskolci Operafesztiválok, stb.). A Tallózás térben és időben fejezetben többek között a lélekemelő olvasótábor élményekről is beszámol a szerző. A könyvbemutatót követően ? ahonnan Angyal László tudósított ? az egri Gál Tibor Pincészet borait kínálta vendégeinek a szerző és sajtófőnöke, Lévay Zoltán.

Szóljon hozzá!