ZETApress

hírportál

Tolcsvayék Józsa Juditnál

Tolcsvay Nagy BélaSzeretettel invitálom Önöket a Józsa Judit Galériába március 3-án csütörtökön 18 órára, a Tolcsvay Klub első ünnepélyes bemutatkozására az V. kerületi Városház utca 1-be! ? hívott Józsa Judit galériavezető.

Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész a ma már világzenének nevezett műfaj hazai megteremtő úttörője ? megelőzve korát ? hisz a környező népek népzenei motívumait, hangszereit már a ’60-as évektől kezdve mindmáig felhasználva éltette és hirdeti. Személyes kiállásával és hozzáértő kutatásokkal a nemzeti kultúránk mellett olykor még viharokban is mindig kiállt, hirdetve annak ősiségét és tiszta szellemiségét, melyhez mindmáig hű maradt. Egyedi hangja, stílusa, szellemisége példaként áll a fiatal nemzedék előtt.

Tolcsvay Béla 1967-ben megalapította a Tolcsvay Triót, melynek zeneszerzője, szövegírója és gitáros énekes zenekarvezetője. A magyar beatzene különleges arculatát szólaltatták meg. Annyira egyedi volt stílusuk, hogy külön kategóriát nyitottak Folk?Beat néven a ?68-as Ki Mit Tudon, ahol elsők lettek. Tolcsvay Béla dalszövegeiben a magyar népdalkincs világára jellemző formai és képi világot alkalmaz. A hatvanas évek kezdeti gyors sikereitől nem ittasodott meg, hanem kitartó kutatómunkával a magyar népi kultúra és ezen túl más művészi kifejezésformákkal való kapcsolatra törekedett, melyet a mai napig is folytat.

A közel 50 éve töretlenül muzsikáló Tolcsvay Trió, klubestjein kizárólag saját szerzeményeket szólaltat meg. Régi dalokat és a legújabb szerzeményeket is hallhatja a klub közönsége, melyekkel máshol nem találkozhat. A klubest folyamán minden alkalommal, meghívott művészvendég is színesíti az aktuális műsort. Több mint 20 éve működik a klub, amely most új helyszínen, a Belváros szívében, a Józsa Judit Galériában talált új otthonra. Minden hónap első csütörtök estéjén rendezzük meg itt a Tolcsvay Klubot. Ezek ingyenesek, de mivel Tolcsvay Béla nem Budapesten lakik, így útiköltségére minden klubestjén külön erre a célra kihelyezett edénybe várjuk szíves hozzájárulásukat! ? kérte Józsa Judit.

Dun Palotából a Városház utcába

Szíves figyelmükbe ajánlom továbbá a Duna Palotában Fekete Ildikó, Magyar Kézműves Remek-, Gránátalma-, Junior Príma-díjas hímes tojásfestő, népi iparművész: A varázslatos hímes tojás című kiállítását, melynek megnyitója ugyanaznap 17 órakor lesz, így onnan át tudnak sietni hozzánk, a Józsa Judit Galériában 18 órakor kezdődő első Tolcsvay Klubba. A kiállítás vendégeit Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója köszönti és a március 26-án nagyszombatig naponta 9 és 18 óra között ingyenesen megtekinthető tárlatot Fülemile Ágnes, a Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa nyitja meg ? fejezte be levelét Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja. A január 24-ei Duna-palotai Kultúra-napról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!