ZETApress

hírportál

Bor, mámor? Bénye

Bor, mámor... Bénye 2015Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, world music: Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb fesztiválja idén is várja a borvidék, a gasztronómia és a minőségi kultúra szerelmeseit. Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor? Bénye-fesztivált Erdőbényén, a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat augusztus 14-e és 16-a között, péntektől vasárnapig. (A tavalyi eseményről idekattintva olvashatunk.) A Bor, mámor? Bénye sajátos hangulatát éppen annak köszönheti, hogy a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont. A páratlan szépségű táj, az ódon kőfalak és a terebélyes fák mellett a szépen megmunkált fahordók és a modern acéltartályok kápráztatják el a látogatókat.

A fesztivál idején a falu kertjeiben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatunk. A háromnapos rendezvény célja és különlegessége, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget biztosít. A zene mellett egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak is. Sokszínű kulturális előadások, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek ? minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodnak a péntektől vasárnapig tartó fesztiválon, hiszen amíg a felnőttek bort kóstolnak, addig a borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket.

Résztvevők és programok

Tokaji borok: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat. Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház.

A kerti zöld-fűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az Erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható. Az idei fesztivál konyháit arra kértük, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.

Koncertek: Alternatív: Frekin Disco, Blue Motel, SeTamás, Petruska András, Vanmo? csello / Jazz: Váczi Eszter, Jónás Vera, Kardos-Vázsonyi duó, Szatmári Juli és barátai, Tóth Viktor, Vikukel Dániel, / Komolyzene: Barnabás fuvolaquintett / Népzene: / Csángó Duó, Kiss Gy. László és tárogatós zenekara Világzene: Maszkura és a tücsökraj, Ethnofil, Meszecsinka, Bújdosó Trió, Butterfly Effect / DJ: NaiRobi.

Előadások: Erdőbénye építész szemmel ? Erhardt Gábor, Pinceépítészet Tokaj-hegyalján ? Müller István, A hordók világa ? Kalydy András, A Horthy-rendszer modernizációs potenciálja ? beszélgetés Ungváry Krisztián történésszel, Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért ? Szabó Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa előadása. Részletes programok idekattintva letölthetők.

Szóljon hozzá!