ZETApress

hírportál

Sikeres Sörfesztivál

Elsöprő siker a sörös jubileumon. Vasárnap zárult az V. Jubileumi Sörfesztivál, melyre ezúttal is óriási érdeklődés mutatkozott. A tavalyihoz képest idén 10%-kal emelkedett a látogatók száma, a résztvevők 20%-a pedig külföldi volt ? tudatta Veres Katinka.

A legjobban a belga sörök fogytak, a közönség véleménye alapján pedig a Csíki Sör lett a fesztivál legkedveltebb söre. A gasztronómia terén a streetfood hódított, így a kolbászok, a grill ételek és a hamburgerek fogytak a legjobban. Az 5. jubileumát ünnepelő Sörfesztivál a lehető legszínesebb sör- és gasztro-kínálattal várta magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi látogatóit négy napon át, 11-én csütörtöktől 14-én vasárnapig.

A fesztivál több mint 200-féle sörkülönlegességet vonultatott fel, így például cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítették a nemzetközi ízkavalkádot. Az almaborok kedvelőit a fesztiválon kialakított Cider Ligetvárta, ahol a résztvevők immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathattak. A fesztivál idén rengeteg meglepetést tartogatott a résztvevők számára, így például egy rekordkísérlet is megvalósulhatott, melynek során Magyarország legnagyobb, 693 literes koktélja készülhetett el.

A hazai kézműves sörfőzdék mellett − az előző évekhez hasonlóan − az ország vezető sörgyártói, mint például a Borsodi, a Dreher és a HEINEKEN sörgyárak is képviseltették magukat. A fesztiválon idén kiemelt szerepet kapott a gasztronómiai vonal, ezen belül is a streetfood, így 17 gasztronómiai kitelepülő közel 130-féle fogásának megismerésére nyílt lehetőség. A múlt csütörtöki nyitónapról mi is beszámoltunk.

A vendégország szerepét Belgium töltötte be, nem kevés sikerrel: a legjobban ugyanis a belga sörök fogytak. A résztvevők 30fajta belga sört kóstolhattak meg, valamint többféle belga csokoládé is kipróbálhattak a Belga Udvarban. A fesztiválozók véleménye szerint a Csíki Sör volt a fesztivál legkedveltebb söre, így ők nyerték a 2015-ös fesztivál nagydíjat. A sörök mellé a kolbászok, a grill ételek és a hamburgerek csúsztak a legjobban.

A felhőtlen szórakozásról, valamint a hajnalba nyúló jókedvről ? a kiváló sörök és ételek mellett ? 15 fellépő gondoskodott, akik esténként 2 színpadon koncerteztek. A fesztivál olyannyira sikeres volt, hogy a rendezvény előtt az elővételes jegyek 90%-a már elfogyott. − Arra számítottunk, hogy idén is telt házas rendezvényt zárunk, arra viszont nem, hogy − a tavalyihoz képest − 10%-kal fog emelkedni a résztvevők száma. Annak pedig kifejezetten örvendünk, hogy a fesztiválozók 20%-a külföldi volt. Ezek után a sokat mondó eredmények után bízunk benne, hogy az elkövetkező években is legalább ennyire nagy érdeklődés mutatkozik a fesztivál iránt nemcsak a hazai, hanem a külföldi közönség körében is ? mondta Kurucz Dániel, az V. Jubileumi Sörfesztivál egyik fő-szervezője.

Az V. Jubileumi Sörfesztiválon bemutatkozott a sajt és sör párosa. Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló Sör mi több-eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. Az V. Budavári Sörfesztiválon pedig olyan sör és sajt párosításokat vonultat fel a sajtó számára, amely remélhetőleg meghozza a kóstolók kedvét a kísérletezéshez. Kevesek által ismert tény, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. Pedig a végtelenül változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már jól megszokott sajt-bor társításokat is.

Miért jobb sörrel?

A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing, azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben, stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

Miket kóstoltunk?

Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal: Az enyhén savanykás, kicsit csípős kecskesajt, jellegzetes animális illata-íze remekül harmonizál a sör friss komlós, elegánsan száraz keserűjével és a kecskesajt krémessége jól belesimul a diósan malátás sör édes-keserű ízvilágába, kiteljesíti és keretet ad neki.

Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie: A szűretlen búzasör élesztőjének és a Brie lágy ízű, nemespenészes kérgének összhangja tovább erősödik a sajtban lévő diódarabkák és az árpamaláta jellegzetes diós zamata által. A gazdagon tejszínes sajt krémes ?tésztája? a habzó búzasör frissítő citrusossága és a komló visszafogott keserűje erősíti még tovább a párosítást.

Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres ementáli sajt: A sör enyhén sós, nyerstejes illatokat invokál, majd a sajtban lévő erjesztőbaktériumok robbanócukros pezsgése és a sör friss szénsavbuborékjai játszanak a nyelvünkön, végül a karamellmaláta pörkölt ízei és a határozott komlós keserű randevúznak a garatban a fél évig érlelt sajt nem tolakodóan kesernyés utóízével.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége a vezető hazai sörgyártók érdek-képviseleti szervezete. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft, a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. négy magyarországi gyárban összesen 6,2 millió hektoliter sört termeltek tavaly. A sörgyárak közel 1700 főt foglalkoztatnak és beszállítóikon keresztül munkát adnak további 25 ezer főnek. Az MSSZ tagvállalatai 2014-ben 66,2 milliárd forinttal járultak hozzá a közteherviseléshez.

Szóljon hozzá!