ZETApress

hírportál

22. Könyvfesztivál holnaptól

Könyvhét 2015Mintegy 400 programmal nyílik holnap 15 órakor a Millenáris parkban a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Jonathan Franzen amerikai író ? mondta Zentai Péter László fesztiváligazgató a délelőtti sajtótájékoztatón a Millenáris D-épület Osztrovics Levente-előadótermében.

Az idei rendezvény középpontjában a 220 éves magyar könyvkultúra áll. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár vasárnapig várja az érdeklődőket. A Könyvfesztivál igazgatója az elmúlt év könyvforgalmának statisztikáját idézve elmondta: a szabad-forgalmú könyvpiac tavaly 44 milliárd 392 millió forintos forgalmat bonyolított, az előző évhez képest mintegy 2%-os növekedés történt a piacon.

Ez azért is örömteli, mert 2008 óta öt éven át csökkent a könyvkiadás piaca, és miután 2013-ban is növekedést regisztráltak, reményeik szerint ezek a számok azt fejezik ki, hogy elindult a magyar könyvkiadás forgalmának tartós növekedése tette hozzá a Könyvfesztivál igazgatója. A KSH adatai szerint a megjelent könyvek száma 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, tavaly tízezer 333 új könyv jelent meg, a 2013-as 9202 után. A példányszám is növekedett: míg 2013-ban 16 millió 885 ezer példány jelent meg, addig az elmúlt évben 17 millió 953. Ez erősíti a reményt, hogy nemcsak az olvasókat, hanem a vásárlókat sem veszítették el az elmúlt években.

Zentai Péter László kiemelte: a fesztivál négy napján Budapesten működik Európa legnagyobb könyvesboltja. Emlékeztetett arra: újdonság a könyvfesztivál életében, hogy az idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület a fesztivál díszvendége, hanem megemlékeznek a 220 éves szervezett magyar könyvkultúráról. Mint felidézte, 1795-ben alapították a MKKE első jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát: tizenkét pesti könyvárus ? Európában másodikként ? szakmai társaságot alapított. A könyvkereskedelmet német anyanyelvűek alapították, a 12 pesti könyvárust összefogó szervezet magyar tagja Kiss István volt.

Számos programot tartanak a 220 éves magyar könyvkultúra tiszteletére, köztük irodalmi estet is. Emellett a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről szakmai beszélgetéseket rendeznek: a pénteki eseményen szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a szervezett magyar könyvkereskedelem és kultúra 220 évét bemutató kamarakiállítást szervez.

A szakma legendás cégeiről, tulajdonosairól, fejlődéstörténetéről rendezett kiállításról Boka László, irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója elmondta, hogy a XIX. század jelentős szerzői egy-egy kiadóhoz, kereskedőhöz kapcsolhatók. A kiállításon elsősorban ünnepi momentumokat, különböző történelmi időszakokat villantanak fel, átnyúlva a XX. századba is, bemutatva ezt a gazdag 220 évet.

A jubileumhoz kapcsolódó irodalmi estről az eseményt szervező Juhász Anna irodalmár (Juhász Ferenc költő és Dr. Kilián Katalin orvos lánya) elmondta: szombaton rendezik meg a Csillagtérkép ? a magyar próza estje című programot, amelyen a 220 év gazdagságát szeretnék megmutatni. Az est elején Jordán Tamás színművész olvas fel válogatást, összefoglalást adva a magyar prózából. Ezt követően Grecsó Krisztián és Háy János íróval tartanak zenés beszélgetést, mellettük az est vendége lesz Kollár-Klemencz László és Egyedi Péter zenész is.

Az idén 15. alkalommal rendezik meg az esemény keretében szombaton az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre 19 országból jönnek alkotók. Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli, akinek első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel 2014-ben jelent meg. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője elmondta: az idén 5. alkalommal szervezik meg az európai írótalálkozót. A pénteki rendezvényen a fesztiválra érkező európai szerzők magyar írókkal közösen gondolhatnak végig egy-egy fontos európai uniós témát. Céljuk, hogy fórumot teremtsenek az aktuális európai ügyek és az irodalom helyzetének megvitatására. Az idei év két fő témája: a nemzetközi fejlesztés európai éve és az európai unió irodalmi díja.

Mint március 26-án megírtuk, a fesztivál díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen lesz. Tőle új kötet, a Diszkomfortzóna című önéletrajzi írás jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, melynek bemutatóját szombaton tartják. A könyves seregszemlén több mint harminc ország állít standot, a rendezvényre mintegy félszáz külföldi írót várnak, a hazai és a határon túli magyar irodalmat félezer alkotó képviseli. A fesztivál 500 forintos belépődíja levásárolható.

A Lapról hangra tegnap délutáni sajtótájékoztatóján a vakok arra panaszkodtak, hogy a hangos könyvek olyan drágák, hogy nem tudják megvásárolni őket, ezért megkérdeztem, nem lehetne-e olcsóbban adni azokat a regisztrált vakoknak? Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke sajnos nem jött el, Zentai Péter igazgató viszont nem beszélhetett az MKKE nevében. Csak annyit mondhatott, hogy ehhez állami támogatás kellene! Sajnos a braille-írásos könyvekre sem jut pénz már másfél évtizede, s a hangos könyvek elkészítése is jóval költségesebb a hagyományos papír alapúakénál! ? tette hozzá a fesztivál- és MKKE-igazgató.

Szóljon hozzá!