ZETApress

hírportál

Négercsók a Millenárison

Tegnap este 18 órakor Kernbe Sorel-Arthur tabukat döntögetett Budán a Millenáris parkbeli Makadám Mérnök Klubban. Több nagyszerű író társaságában dedikálta Gulyásleves négercsókkal című könyvét a Magyar-afrikai Társaság (AHU) által szervezett eseményen.

A Nyitott Könyvműhely gondozásában 2011-ben kiadott 220 oldalas könyv szórakoztató, mint egy kalandregény, mégis minden szava igaz. Egy kongói magyar fiúról szól, aki megtanulta a javára fordítani környezete előítéleteit. így lehetett belőle modell, táncos, olimpikon, riporter, majd színész? A könyv görbe tükröt mutat elénk és tabukat döntöget! Nevethetünk, vagy felháborodhatunk azon a képen, amit szerzője mutat rólunk, magyarokról, de egy dolog biztos: nem mehetünk el szó nélkül mellette.

Kernbe Sorel-Arthur, az eseményt moderáló nívó-díjas műsorvezető és színész több mint két évtizedes tapasztalattal bír televíziós és rádiós területen is. Számára a ’90-es éveket nem a rendszerváltás vagy a taxisblokád jelentette. Inkább az, hogy ekkor támadták meg és verték össze először a szkinhedek. Esete koránt sem egyedülálló. Sokan élnek közöttünk, akiket annak ellenére, hogy magyarnak tartják magukat, környezetük mégsem kezel annak. Szerzőjét február közepéig a tv2 képernyőjén esténként láthattuk a Jóban Rosszban sorozat Kalem Józsi doktoraként. Regénye mellett Fülöp T. Mariann: Kétszínű Marokkó és Szabadi Klaudia: Halj meg, tuszi! című könyvét mutatták be és dedikálták a kedvezményesen megvásárolt példányokat. A Fűzi László szerkesztésében havonta megjelenő Forrás című szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat 47. évfolyam 2015. 2. (februári) száma Afrika irodalmával foglalkozik, melyből egy-egy példányt ajándékként hazavihettünk.

Szóljon hozzá!