ZETApress

hírportál

Országházi karácsony

Ma több órán át a gyermekek uralták a Parlamentet. Az Országgyűlés (OGY) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 714 hátrányos helyzetű gyermeket hívott meg magyarországi és határainkon túli településekről az ünnepségre.

Magyarország 12 nagyvárosából és azok környékéről, valamint Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. A délelőtt 11-től délután 3-ig tartó Parlamenti Gyermekkarácsony házigazdája Kövér László házelnök volt, aki Edvi Péterrel, az NGYSZ elnökével együtt fogadta a gyerekeket a Főlépcső színpadán.

A házelnöki köszöntőt követően átadták az Országház kulcsát Orsós Pál gyermekházelnöknek és hat alelnökének. Sajnos sem gyermekháznagy, sem gyermekjegyző nem volt mellettük. Ezután a Főlépcső színpadán az X?Faktor 2012 legjobbjai: Csobot Adél, Antal Timi és Oláh Gergő előbb szólóban, majd együtt énekeltek. Őket a Budapesti Operettszínház művészei követték: Dancs Annamari és Kocsis Dénes részleteket adott elő az Aladdin, a Rómeó és Júlia, a Hercules, a Szépség és a szörny és az Abigél című musicalekből, a Musical Mesék című darabból. A közel egyórás színpadi blokkot Malek Andrea, valamint Korpás Éva és zenekara karácsonyi műsora zárta.

A további programokon a gyerekek csoportokban vettek részt. A Felsőházi-teremben Gubás Gabi és zenekara: Puff Ancsi karácsonya című zenés mesejátékát láthatták. A Vadász-teremben a Csodák palotáját berendezték be, s ugyanitt találkozhattak az X?Faktor 2012 dobogósaival ? Csobot Adéllel, Antal Timivel és Oláh Gergővel ?, valamint a Budapesti Operettszínház két sztárjával, Dancs Annamarival és Kocsis Dénessel. 13 órától Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke közös ebéden vett részt ugyanitt a gyermek házelnökkel és alelnökeivel.

A Delegációs-teremben Bársony Bálint és zenésztársai hangszerbemutatóval egybekötött zeneórát tartott, míg a Déli Társalgóban találkozhattunk legendás sportolókkal. Résztvevő: Buzánszky Jenő, a labdarúgó Aranycsapat tagja, a NGYSZ Sport Bizottságának elnöke; Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó, az NGYSZ Sport Bizottságának tagja; Wichman Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, az NGYSZ Sport Bizottságának tagja; Kovács Katalin kajakozó, világ- és olimpiai bajnok, az NGYSZ Sport Bizottságának tagja; Sors Tamás paralimpiai bajnok és Tóth Tamás paralimpikon úszók; Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok; Béres Alexandra fitness világbajnok, edző; Cseh László úszó világ- és olimpiai bajnok; Dala Tamás BL-győztes, háromszoros LEN Kupa- és egyszeres LEN Szuperkupa-győztes vízilabdázó; Káté Gyula ökölvívó junior világbajnok, világbajnoki és Európa-bajnoki bronz-, illetve ezüstérmes; Ancsin Katalin ökölvívó, Európa-bajnoki ezüstérmes; Fábián László öttusázó olimpiai bajnok.

A Dunai-folyosón kézműves foglalkozás, arcfestés, buborékfújás és lufihajtogatás zajlott. Az országházi sétán idegenvezetők kalauzolták az érdeklődőket. A Gobelin-teremben a Székelyföldi legendárium című animációs filmet vetítették, utána interaktív játék következett. Süsü, az m2 Gyerekcsatorna figurája a gyerekekkel közös fotót készített a Parlament területén.

Mint minden jónak, sajnos ennek is vége szakadt. 15 órától Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, az NGYSZ elnöke elköszönt a gyerekektől az Országház Kupolacsarnokában. A búcsúajándékok kiosztása közben csángó gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek. A Parlamentből távozó határon túli gyermekek Big Bus Company városnézésen vehettek részt. A Parlamenti gyermekkarácsony összefoglalóját december 25-én, kedden 10 óra 05 perctől megnézhetjük az m1-en.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Karácsonyi leleplezés | ZETApress

Szóljon hozzá!