ZETApress

hírportál

Felhőatlasz a Cartaphilustól

A minap jelent meg David Mitchell: Felhőatlasz című 576 oldalas különleges regénye. Az ebből forgatott vibrálóan szellemes 164 perces filmet ? a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezőinek munkáját ? november 21-én láttuk a Mammut moziban.

A Nyugati téri Alexandra pódiumon a megjelenés alkalmából tegnap este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Pataricza Eszter, a könyvből készült film magyar szövegének fordítója, és Takács M. József, a könyvet kiadó Cartaphilus Könyvkiadó főszerkesztője, akik Lévai Balázzsal beszélgettek a könyvről, a szerzőről, valamint a filmről.

Minden összefügg. Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán ? egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.

David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?

Sajtóvisszhangok a könyvről

Az eddigi legmerészebb vállalkozás… egyedi teljesítmény egy rendkívül tehetséges és nagyra törő író tollából ? Matt Thorne, Independent on Sunday. ? David Mitchell egy hullámvasútra csábítja olvasóit, akik először vonakodva szállnak fel, de miután belevágtak a kalandba, nem akarják, hogy véget érjen az út. Velem legalábbis ez történt ? A.S. Byatt, Guardian. ? A jövőbe látás, az elmélkedés és a szórakoztatás ragyogó, elégikus egyvelege ? Neel Mukherjee, The Times. ? A mód, ahogy Mitchell a Felhőatlasz történetét elmeséli, valósággal rabul ejtett ? Lawrence Norfolk, Independent.

Szóljon hozzá!