ZETApress

hírportál

Kapunyitás Miklós-napon

Megújult az Állatkert százéves főbejárata. Az ötödik uniós támogatással megvalósult fejlesztési projektet zárták le a délelőtti főkapunyitáskor. Miklós-napon, Persányi Miklós főigazgató névnapján a megújult Főkaput és az új kispanda hímet hozta a Mikulás a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. Igaz, előbb még bementünk a nemrég bejárt Varázshegybe is.

Ma tartották meg az újjászületett Főkapu épület hivatalos átadását a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) udvarán. Az 1912-ben Neuscloss-Knüsli Kornél tervei alapján emelt, tehát éppen százesztendős épület az évtizedek során az Állatkert jelképévé vált. Az idő vasfoga természetesen nem kímélte, így az elmúlt években sürgető feladatként jelentkezett a patinás műemlék felújítása, melyre az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében kerülhetett sor. Fotóink Lantai József felvételei.

A munkálatok nyomán nemcsak a Főkapu épületegyüttes műemléki felújítása történt meg, hanem az építmény új tereket, és ezzel együtt új funkciókat is kapott. A Főkapu környékét pedig a műemléki környezethez illeszkedő tetszetős díszburkolattal látták el. A beruházás teljes költsége 220 millió forint volt, amelyből 141 millió forintnyi összeg származott európai uniós forrásból.

Az épület 2008-ig irodáknak és jegypénztáraknak adott helyet, ám bezárásával és az irodák kiköltöztetésével lehetővé vált műemléki felújítása mellett funkcióváltása és a látogatók előtti megnyitása is. A felújítás során a földszinten Gundel Cukrászdát és látogatók fogadására alkalmas közösségi teret alakítottak ki, internet eléréssel és információs terminállal. így a jegyek mellé akár cukrászsütemények is vásárolhatók, vagy a kávé elfogyasztása mellett az érintőképernyős felületen keresztül az Állatkert aznapi programjairól, jegyárairól, híreiről is tájékozódhat a látogató. A vendéglátóhely az Állatkert nyitva tartásától függetlenül akár késő estig üzemelhet, hiszen az utcáról önálló bejárattal nyílik. A rekonstrukció nagy eredménye, hogy az épület alatt jelentős méretű pinceszintet alakítottak ki, amely helyet biztosít a látogatói mosdóknak, de a földszinti vendéglátó teret kiszolgáló cukrászműhelyek, öltözők, raktárak is létesültek itt.

Az újjá varázsolt Főkapu kapuszárnyait Tarlós István főpolgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg újra a nagyközönség előtt. A főváros XIV. kerületét Papcsák Ferenc polgármester és Rozgonyi Zoltán alpolgármester képviselte. A zuglói városatyák innen a közeli ?56-osok terére, a MikulásGyár megnyitására siettek. A gyári munkáról a hétfői sajtótájékoztatót követően már részletesen beszámoltunk.

A megújult Főkapu épületegyüttes átadása mellett a mai esemény jó alkalmat adott arra, hogy az elmúlt években lezajlott további négy fejlesztési programról is tájékoztatást adhasson az Intézmény. Ennek kapcsán prof. Dr. Persányi Miklós arra emlékeztetett, hogy az elmúlt négy évben összesen öt nagyszabású fejlesztési projektre (Kert I. projekt, Kert II. projekt, Termál-projekt, Varázshegy-projekt, Főkapu-projekt) került sor a FÁNK területén. Az öt projekt összesen közel 2,5 milliárd forintnyi fejlesztési beruházást jelentett, amelyből mintegy 1,8 milliárd forintnyi összeg származott európai uniós forrásból. A beruházások nyomán mind a turisztikai szolgáltatások színvonalának gyarapítása, mind az élőhelyi rekonstrukció, mint pedig a megújuló energiaforrások felhasználása terén jelentősen fejlődhetett a magyar főváros állatkertje.

Pandanász az avaron

A hivatalos program zárásaként megérkezett az állatkerti Mikulás is, aki ez alkalommal nem szaloncukrot, vagy virgácsot, hanem egy hím kispandát hozott. A vörös macskamedvének is nevezett, a Himalája vidékén honos állat 1990 óta látható Budapesten. Az idei évben az elöregedett állomány felfrissítésére került sor az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által működtetett kispanda tenyész-program keretében. Ennek nyomán még szeptemberben egy fiatal nőstény vörös macskamedve került Budapestre, most pedig ? a Mikulás aktív közreműködésével ? egy hímet is sikerült mellé szerezni. A várva várt kispanda ma megkezdte ismerkedését a nősténnyel, így remélhetőleg mielőbb új kispandák születnek!

Hónap Süteménye nyereményjáték!

A pandák megtekintése után a Főkapu melletti Cukrászdába voltunk hivatalosak. Sajnos a várt FÁNK elmaradt, ám annál több finom süteményt kaptunk. Az ízek mesterei nyereményjátékra invitálják olvasóinkat. ? Nincs más dolgod, mint akár az általunk adott, akár saját recepted alapján süsd meg a hónap süteményét, készíts fotót a tortáról és Magadról, valamint egy fotót a torta egy szeletéről! ? javasolják a pályázóknak.

Mi minden tortaszelet fotót megosztunk a Gundel Cukrászda facebook rajongói oldalán és a legtöbb lájkot kapott torta készítője nyer egy húszezer forintértékű Sunday Brunch vouchert, amit a Gundel étteremben válthat be ínyenc ételekre! További részletekért látogasd meg Facebook rajongói oldalunkat! Írd be a böngésződbe címünket! ? kérik, s két receptet ők is adnak cserébe.

Gesztenye torta

16 szeletes ? 24 cm átmérőjű tortaforma hozzávalói: Tészta: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, 25 dkg gesztenyemassza. Krém: 65 dkg tejszínhab, 1 dkg zselatin, fél dl rum. Csokoládémártás: 55 dkg tejszín, 2 cukor, 35 dkg csokoládé. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével és a gesztenyemasszával habsora keverjük. A cukor másik félével a tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan, laza mozdulatokkal, vigyázva, hogy a tojásfehérje hab ne törjön össze, összekeverjük a két masszát.

Szilikon papírra 5 db torta átmérőjű (24 cm) lapot kenünk, majd 180 fokos sütőben 4-5 perc alatt arany barnára sütjük. A zselatint feloldjuk vízben. A tejszínhabot elkészítjük, majd óvatosan összekeverjük a rummal és a feloldott zselatinnal. A csokoládémártáshoz a csokoládét vízgőzön felolvasztom, a tejet a cukorral felforralom, majd 3 részletbe elkeverem a csokoládéban. A tortalapot, a csokoládémártást és a krémet egymásra rétegezem, a tortét körbekenem a krémmel, majd csoki-reszelékkel és porcukorral díszítem.

Karácsonyi recept ? Hó-párna a la Gundel

Karácsony alkalmából szeretnénk meglepni Önt egy nagyon könnyen elkészíthető, ám annál ízletesebb, igazi karácsonyi desszerttel. Az ilyen süteményekre mondják azt, hogy egyszerű, de nagyszerű. Recept körülbelül 40 darab süteményhez: 30 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája,1 dl rum. A hozzávalókat gyúrjuk össze ? nem kell megijedni nagyon lágy tésztát kapunk ? majd a kész tésztát rakjuk egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap nyújtsuk ki a tésztát 2 mm vastagságúra. Vágjunk a tésztából egyforma méretű négyzeteket, majd mindegyiknek a közepébe nyomózsákból nyomjunk egy-egy pötty sűrű szilvalekvárt.

A kis négyzeteket hajtsuk össze (így kapjuk meg a párnaformát), rakjuk sütő tepsire, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 3-5 percig. Vigyázat, a süteményeket fehérre kell sütni ? ha barnás színűek sajnos túlsütöttük őket. A forró süteményeket azonnal szórjuk meg vaníliás cukorral. Amint kihűltek a párnácskák, már fogyaszthatjuk is. Ezúton is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog, Örömökben Gazdag Új Évet Kívánunk Önnek! ? köszönti a Gundel Cukrászda vendégeit.

Szóljon hozzá!