ZETApress

hírportál

Elindult a Goldenblog 2009!

A hvg.hu június 2-án ötödik alkalommal is útjára indította hagyományos blogversenyét, a Goldenblogot, amely idén közel három hónapon át fog tartani. A hvg.hu 2005-ben indította el először a Goldenblogot. Az idén ötödik évébe forduló verseny célja nem változott: az eddigiekhez hasonlóan most is a hazai blogélet fellendítése és a legjobb blogok szélesebb körben való megismertetése a fő szempont.

A Goldenblog 2009-as megméretésében is előre rögzített kategóriákban zajlik majd a verseny. A tavalyihoz hasonlóan az idén sem egyszerre lesz minden kategória versenye, hanem egész nyáron át, heti egy témában (a kategóriák: ?mainstream?, gasztroblogok, kulturális blogok, IT-blogok, szórakozás blogok, tanácsadói blogok, hírblogok, fotóblogok, helyi.érték, komplex blogok).

Idén is nagy szerepet kap az értékelésben a verseny aktív közönsége. Nevezéskor a nevező személy bejelölheti, hogy kíván-e abban a kategóriákban zsűrizni, amelyikbe blogot ajánlott. A közönségzsűri mellett értékel egy szakmai zsűri is, amelynek tagjai a hvg.hu újságírói, a HVG Online csoport tematikus oldalainak szerkesztői és a tavalyi verseny díjazottjai közül kerülnek ki. A két zsűri végső listáját a szervezők összesítik, mindkét lista azonos súllyal fog szerepelni a végeredményben.

Az idén is külön versenyeznek a ?profi? és ?amatőr? indulók. A nagy olvasottságú portálok, kiadványok, szervezetek által indított, támogatott blogok külön kategóriába kerülnek, melyben csak közönségszavazás lesz, méghozzá egy egész nyáron át tartó, nyílt szavazás.

Változás a tavalyi lebonyolítási rendszerhez képest egyedül a komplex kategóriában van, ahol a közönség szerepe tovább nő: a legnépesebb mezőny előszűrése egy nyilvános közönségszavazás keretében történik majd. A kategória győztesét végül a száz legtöbb szavazatot kapott komplex blog közül választja ki a zsűri.

A mainstream kategórián kívüli kilenc kategória-győztes közül a tavalyi nyertesek és a hvg.hu zsűritagjai választják ki a verseny abszolút győztesét. A győztes kilétét a nyárvégi díjátadó gálán hozzák nyilvánosságra. Idén először pedig Twitter mikroblog kategóriában is nevezhetnek a versenyzők, ahol a 140 karakteres bejegyzések mögül kirajzolódó személyiség lesz a zsűri értékelésének fő szempontja.

2008-ban csaknem ötezer jelölésben több mint 1100 különböző blogot ajánlottak az olvasók a Goldenblog versenybe; a szervezők ezekből végül 728 különböző blogot indítottak. A tavalyi verseny fődíját egy Szerbiával foglalkozó hírblog, a Serbia Insajd nyerte. A mainstream kategória szimpátiaversenyét a világot szerzői hitvallása szerint ?döntő többségében konzervatív, neokonzervatív és libertárius megközelítésből szemlélő? Konzervatórium blog nyerte.

További információk, részletek a verseny menetéről, annak pontos szabályairól, a szakmai zsűri összetételéről, a támogatókról és az ajándékokról a verseny hivatalos honlapján olvashatók.

Szóljon hozzá!