ZETApress

hírportál

Fehér Klára 90!

A 24 éves J. Szabó Piroska: A magyar üveggyöngyjátékosok című műve kapta tegnap este a Fehér Klára Irodalmi-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban az írónő születésének 90. évfordulóján. A díjat Wernitzer Julianna, a PIM főigazgató-helyettese és Nemes László, a díj alapítója adta át.

Az irodalmi est Maróti László üdvözlőbeszédével indult, majd Horváth Nikolett és Dávid Patrícia, a Szabolcsi Bence Zeneiskola tanára és 6. osztályos növendéke Mozart: B-dúr szonátájának II. tételét adta elő. Utána Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító bevezető gondolataival a 90 éve született Fehér Klára íróra, újságíróra emlékezett.

Lukács Sándor Jászai-díjas színművész Nemes László: A háború utáni éveket valamint Fehér Klára és a hatalom kapcsolatát felidéző írását olvasta fel. Utána a családi archívumból kiválogatott múltidéző fotósorozatot láthattuk zenei kísérettel. Merényi Judit Bánffy Miklós-díjas előadóművész felolvasta Fehér Klára: Örökösök című elbeszélését, amelyhez Nemes László írt bevezetőt, majd újra Lukács Sándor következett. A színész felolvasta Nemes László: Véletlenek, csodák? ? című írását.

Egy filmbejátszás segítségével Fehér Klára elmondta, hogy miért tanult meg egykoron törökül. A felvételt Írta aki mondja, színészkedő írók, írogató színészek címmel 1969. április 4-én mutatta be a Magyar Televízió. Az írónő mellett megszólalt mások mellett Bárány Tamás, Királyhegyi Pál, Szendrő József, Várkonyi Zoltán is, az összeállítást Horváth Tivadar rendezte.

Merényi Judit előadóművész Fehér Klára: Apró-cseprő című írásaiból nyújtott át egy válogatást, majd ismét egy filmbejátszás következett. Fehér Klára: Miből csinálják az elefántot című kötetében megjelent válogatott írásait a Magyar Televízió 1973. november 9-én mutatta be a Nyitott könyv című népszerű irodalmi sorozatában. A jelenetekben mások mellett Bánki Zsuzsa, Egri István, Schubert Éva és Tomanek Nándor szerepelt. A könyvbemutatót követően Fehér Klára válaszolt Elbert János irodalomtörténész kérdéseire: hogyan indult pályája, mi a véleménye a versírásról, a prózaírás előnyeiről.

Nemes László: Nem tudom című versét Lukács Sándor mondta el, Merényi Judit elmondta Fehér Klára: Mérleg című versét, majd Nemes László felolvasta Cezúra című írását. Ezt követően a Fehér Klára Irodalmi-díj Alapítvány képviseletében Tarján Tamás irodalomtörténész, az ELTE egyetemi tanára értékelte a 2012. évi pályázat tapasztalatait. Megtudtuk, hogy a tavalyi háromnál most eggyel több, négy pályamű érkezett, s a díjazott az ELTE hallgatója lett. Könyvéről idekattintva olvashatunk. Zárásként újra Horváth Nikolett és Dávid Patrícia, tanár és növendéke ült a zongorához. De Fallá: 1. spanyol táncát adták elő, majd Maróti István moderátor az előtérbeli pezsgős fogadásra hívta a megjelenteket.

Szóljon hozzá!