ZETApress

hírportál

Értékőrzés ? értékteremtés

Magyarország egyik vezető kiadói csoportját a Kossuth Kiadó, a Ventus Libro Kiadó és a Noran Libro Kiadó alkotja. A Kossuth Kiadó ma Magyarország egyik legjelentősebb könyv- és hangoskönyv-kiadója, elsősorban az ismeretterjesztő könyvek műfajában ? hallottuk mai sajtótájékoztatójukon.

Tevékenységére a kiemelkedő minőség, különleges saját fejlesztésű programok és a magas színvonal jellemző. Zártkörű részvénytárságként működik, száz százalékos magántulajdonban van. Délelőtt az Alkotmány utcai Pallas Páholyban Lerch Attila, a Microsoft Magyarország üzletfejlesztési igazgatója az e-könyv-írói pályázat meghirdetésének célkitűzéseiről tájékoztatott, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója a Kossuth Kiadó Csoport újdonságairól tartott ismertetőt. Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője a kiadó könyvkülönlegességeit mutatta be, míg Papp Gábor, a BBC History világtörténelmi magazin főszerkesztője egy sikertörténet részleteibe is beavatott.

A Kossuth Kiadó piacvezető az ismeretterjesztésben, az innovatív fejlesztésekben; az új termékek piacra vitelében; a magyar sorozatfejlesztésben (eddig 17 sorozat jelent meg); a hangoskönyvekben (eddig 160 hangoskönyv jelent meg); útikönyvekben; különleges bőrkötéses reprint kötetek kiadásában (Amor Librorum); internetes letöltő portáljának szolgáltatásaival és képügynökségi szolgáltatásaival. Ismertségéhez, sikeréhez nagymértékben járulnak hozzá a művészeti, tudományos, irodalmi sorozatok, amelyeket vagy előfizetéssel, vagy újságárusoknál lehet megvásárolni igen kedvező áron.

A Kiadónak három könyvesboltja van Budapesten. Az Örkény István Könyvesbolt emeleten található a Cultiris Fotógaléria, ahol színvonalas fotókiállítások és egyéb változatos kulturális programok is várják a látogatókat. A Kossuth Kiadói Csoport jellemzői: Biztos, stabil, rangos és megkerülhetetlen szereplője a hazai könyv és hangoskönyv piacnak. Folyamatos fejlesztéseivel, innovatív megoldásaival, ötleteivel a jövőt építi. Portfóliójával, kiterjedt értékesítési hálózatával, a kultúra terjesztésének, a kulturált élet minőségének generátora.

Az utóbb időben, a piaci mozgásokat figyelembe véve a kiadó belépett a regények piacára is, és már az induláskor két sikerszerzővel jelentkezett. Az egyik J. R. dos Santos, akinek Az isteni formula és A hetedik pecsét című regényei után most jelent meg A 632-es kódex című műve, és mindhárom kötet siker lett. Nagy várakozás előzte meg Ransom Riggs amerikai első könyves író világsikerű könyvének, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című különleges regényének magyarországi megjelenését. A könyv facebook-oldala már közel százezres látogatótáborral dicsekedhet.

A hagyományos profil mellett megkülönböztetett figyelmet fordítanak az egyéb fejlesztésekre. Ezek közül Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója hármat emelt ki. A jogtiszta internetes letöltés világtendencia ugyan, de Magyarország ezen a téren még a kezdeteknél tart. Büszkék vagyunk arra, hogy mi működtetjük az ország legnagyobb kulturális letöltő portálját, a Multimédaplázát, amely már Kindle olvasóra is kompalitibilis, és ahol e-könyvesbolt, hangoskönyv-centrum, multimédia archívum, zenei részleg, illusztrációk gyűjteménye, ingyenesen letölthető tartalmak találhatók. Nálunk ugyan még nem terjedtek el olyan mértékben az e-könyv-olvasó készülékek (e-readerek), mint az Egyesül Államokban, vagy akár Angliában, Németországban, de a piaci fellendülés egyértelmű.

A Cultiris Kulturális Képügynökség Magyarországon egyedül kínálja magyar és nemzetközi fotósok és közgyűjtemények jogtiszta képeit a tágabban vett kultúra és az ismeretterjesztés széles területeiről, mindezt egyetlen keresőfelületen! Közvetlenül egymillió-százezer, közvetetten ? a világ vezető képügynökségeinek kínálatából ? hárommillió kép érhető el a nap 24 órájában. A szolgáltatások iránti érdeklődést mutatja, hogy a képügynökség portáljának napi látogatottsága ezer körül mozog. Nem csoda, hiszen a dinamikusan bővülő kínálatban a legátfogóbb és legösszetettebb képadatbázis jött létre Magyarországról, részletes kulcsszavazáson alapuló intelligens keresési rendszerrel, amely vizuális kincsesbánya a képszerkesztéshez, a kreatív munkához.

Idén tavaszi fejlesztésünk a BBC History világtörténelmi magazin, amelyre ugyancsak büszkék vagyunk. A lap nyitott, a politika által teljesen érték-semleges, napi politikával egyáltalán nem foglalkozik. Világtörténelmi témákkal és a hozzájuk kapcsolódó magyar vonatkozású tematikával rendkívül sokszínű és érdekes, gazdag képanyaggal, informatív és olvasmányos. A tartalom hatvan százalékát az angol BBC History adatbázisából választjuk ki, a saját fejlesztésű magyar anyagokat pedig kiváló magyar szerzők írják.

Látható, hogy egy dinamikusan innovatív, fejlesztő cég vagyunk, ugyanakkor kellő óvatossággal készülünk a következő évre, amely az előrejelzések szerint mélypont lesz a könyvértékesítési piacon. Bízunk abban, hogy innen csak felfelé vezethet az út, ezért izgalmas fejlesztésekkel fogunk a piacon megjelenni. A könyvkiadási koncepciónk gyökeresen nem változik, de bizonyos szegmensekben, például a külföldi színes, képes, közös nyomású albumok kiadásában óvatosabb üzletpolitikát folytatunk.

Tematikailag is megújulásra készülünk, erősítjük a regénykínálatot, lesznek közöttük szépirodalmi alkotások és lesznek nívósan szórakoztató művek is. Itt is tartjuk magunkat azokhoz az értékekhez, amelyeket az olvasók már megszoktak tőlünk. A Ventus Libro Kiadónál folytatjuk és erősítjük a gyermekkönyvek és a gasztronómiai kiadványok választékát.

A kiadói csoport harmadik tagja a Noran Libro, amelyet a korona ékköveként kezelünk. A kortárs és klasszikus magyar próza mellett a hagyományos ?noranos? profil a pszichológia és társadalomtudományok klasszikus műveivel, valamint az igényes, de szélesebb olvasói réteget megcélzó kötetekkel bővült. A magas színvonalú, értékes és tartalmas könyvek között minden évben akad egy vagy kettő, amely tízezer fölötti példányszámban talál gazdára. Ez a mai érték-vesztett, értékkereső világban nagyon biztató tendencia.

A Kiadónál előfizetéssel, vagy az újságárusoknál megvásárolható sorozatoknál, amelyet a Kossuth Kiadó indított el Magyarországon, jelenleg olyan agresszív túlkínálat van, ami így nem sokáig tartható. A konkurensek között vannak kiváló kiadványok, de vannak szakmailag erősen megkérdőjelezhetők is, amelyek nagyon sokat ártanak ennek a piacnak. A felméréseink azt igazolják, hogy a Kossuth Kiadó sorozataihoz komoly tartalmi elvárások és magas minőség kötődik, és ez arra ösztönöz bennünket, hogy folytassuk, ne adjuk fel.

Fontosnak tartom még felhívni a figyelmet arra, hogy érdekes programokkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, kiállításokkal törekszünk arra, hogy a kiadó három könyvesboltja közül az Örkény István Könyvesbolt a könyvbarátok, a kultúra iránt érdeklődő nagyközönség kedvelt találkozási pontjává váljon! ? mondta végezetül Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató.

Szóljon hozzá!