ZETApress

hírportál

Tokaji borok a Ringen

A Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Hungaroring Sport Zrt. együttműködésének köszönhetően a 26. ENI Magyar Nagydíj 2011-en is bemutatkozik a Tokaj Kereskedőház két nemzetközi szinten elismert bora, a 2001-es évjáratú Tokaji Aszú 4 puttonyos és a Grand Selection 2009 Tokaji Furmint Barrique Száraz.

A háromnapos kóstoló amellett, hogy a két társaság együttműködésének kezdete, egyben az első alkalom arra is, hogy magyar bor kerüljön terítékre a Magyar Nagydíj legkiemeltebb helyszínén, a Paddock Clubban ? tudtuk meg Nagy Ákostól. (A Magyar Borok Útja Rallyen 15 éve szerepel együtt az autó a borral, idén meg már a pálinkakóstolás is a program része lesz.)

Az alkohol és autósport, első hallásra összeegyeztethetetlennek tűnnek, de ha jobban végiggondoljuk, akkor igazat kell abban adnunk, hogy világklasszis autókhoz világklasszis borok dukálnak. Ezt az eddig parlagon heverő lehetőséget ragadta meg a Tokaj Kereskedőház Zrt és a Hungaroring Sport Zrt, így együttműködésük eredményeként a jövőben a Magyar Nagydíj látogatói is megismerkedhetnek a magyar borászat remekeivel, bel- és külföldön is öregbítve ezzel országunk és boraink hírnevét.

Az együttműködés mozgatórugója és célja ? amelynek első lépése a Tokaj Kereskedőház bemutatkozása ? a hazai borok népszerűsítése mellett a két állami tulajdonú cégben lévő szinergiák és eddig rejtett potenciálok kiaknázása. A közös munka első lépéseként a 26. ENI Magyar Nagydíj 2011-en a Paddock Club látogatói vehetnek részt a Tokaj Kereskedőház Zrt. kóstolóján és térhetnek haza még egy élménnyel gazdagabban. A bemutatásra kerülő haza borokat mondhatni egyből a ?mély vízbe dobják?, hiszen a Paddock Clubban eddig kizárólag a szervezők által kiválasztott francia borok kerülhettek terítékre.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. fontosnak tartja, hogy úttörő szerepet vállaljon a hazai borkultúra minőségi átalakításában, ezért a társaság a 2001-es évjáratú Tokaji Aszú 4 puttonyos és a Grand Selection 2009 Tokaji Furmint Barrique Száraz boraival mutatkozik be a Magyar Nagydíjon. E két tétel megérdemelten kapott helyet az összeállításban, hiszen ? mint azt nemzetközi eredményeik is jelzik ? méltó módon tudják reprezentálni a magyar borkultúrát és a tokaji borokat.

A 4 puttonyos Tokaji Aszút a Wine Spectator magazin szakújságírója, Bruce Sanderson 92 pontra értékelte, ami kiváló eredmény egy viszonylag alacsony puttonyszámú aszútól, míg a Grand Selection 2009 Tokaji Furmint Barrique Száraz a 35. Challenge International du vin France 2011. megmérettetésen nyert aranyérmet. Ez az elismerés eddig elérhetetlen volt egy száraz Tokaji bor számára.

A Tokaji Kereskedőház

A Tokaj Kereskedőház 1993. január elsején alakult. Jelenleg is a Tokaj-hegyaljai zárt történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozása, amely jogelődjei révén több mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Hegyalja életének. Borászati tevékenységéhez az alapanyagot részben felvásárlással biztosítja a gondosan művelt magántermelői parcellákról. Többéves Együttműködési Szerződés alapján mintegy 2300 kistermelőt integrál, akik összesen ezerhektárnyi szőlőterületen tevékenykednek ? ezzel a borvidéken megtermelt szőlő egyharmadát juttatja piacra.

Szóljon hozzá!