ZETApress

hírportál

Gyermeknapok a Városligetben

A Kossuth Lajos téri Gyereknaphoz hasonlóan a Városligetben is várják e hét végén a fiatalokat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal karöltve immár 18-ik alkalommal rendezi meg szombaton és vasárnap kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát, melyen tavaly mintegy félmillióan vettek részt.

Az eddigiekhez hasonlóan idén is meghívnak háromszáz nehézsorsú gyermeket a határainkon innen és túlról: Nagyváradról, Szarajevóból, Pálházáról, Pécsről, Temesvárról és Beregszászról. Utazásukat a gyermekmentők biztosítják az OTP Bank támogatásával. A szolgálat fontosnak tartja a környezettudatos gondolkodás gyakorlati alkalmazásának terjesztését, melynek értelmében a városligeti rendezvény teljes területén szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Néhány program a bőséges kínálatból: Lola és Oláh Ibolya rock- és pop-koncertje, MOL Világzenei színpad, OTP Esélypark és mobil fogászati rendelő, Coca-Cola Játékpark, Hawlett-Packard számítógépes sátor, Bonbonetti sátor, Chio-Wolf foglalkozások, nemzetek utcája, gyermeknapi focigála és a Baltazár Színház művészeinek előadása.

A rendezvény délutáni sajtótájékoztatóján a főpolgármester arról is beszélt, hogy a főváros mivel segíti még a gyermekeket. Megtudtuk, hogy háromezer kisiskolás tanulhat meg korcsolyázni az idén. A Városligeti Műjégpálya felújítása 2010-re fejeződik be. Nem csak az egészségesekre, de a fogyatékkal élőkre és a hátrányos helyzetűekre is van gondjuk. Ez utóbbiak felzárkóztatására fejenként évi negyvenezer forintot kapnak az őket képző intézetek.

Gyermeknap a Gyermekvasúton

A MÁV Zrt. május utolsó vasárnapján, május 25-én egész napos programmal, hagyományos gyermeknapi rendezvénnyel várja a gyerekeket és szüleiket a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton. A 60 éves Gyermekvasút idén is két helyszínen ? Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomásokon ? várja Gyermeknapon a családokat, kicsiket és nagyokat, ahol az erdei vonatozás mellett számtalan színes programon is részt vehetnek az érdeklődők, tudtuk meg a MÁV Sajtóosztályától.

A Széchenyi-hegyen egész nap gumikerekű kisvonat fog közlekedni a Normafa-lejtőhöz és a Fogaskerekű Vasút végállomásához. Az állomás területén felállított alkotó- és játszóházak mellett a mini színpadon szórakoztató műsorok lesznek, az állomás melletti réten pedig több alkalommal rendőrkutyás bemutatót tartanak.

Hajtányozás, koncertek és ingyenes vonatozás

Hűvösvölgyben ugrálóvár és óriás twister várja a gyermekeket, akik ha kedvük tartja, egész nap együtt táncolhatnak a Hupikék Törpikékkel, és kipróbálhatják a kézi hajtányozást is. A gyermekvasutas ifivezetők zenés játékokkal, alkotóházzal és a játszóházzal várják az érdeklődőket, a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakköre vasútmodell-bemutatót és terepasztal-kiállítást tart a szakkör kiállítótermében. A nap során több előadást is meg lehet tekinteni, melyek között lesz bábszínház, táncbemutató és fellép a Petőfi Musical Stúdió is.

A gyermeknap záró rendezvénye ? az immár hagyományos ? Animal Cannibals koncert, amely fél 4-kor kezdődik Hűvösvölgyben. A gyermeknapon a vonatok nem a szokásos nyári vasárnapi menetrend szerint, hanem sűrített, alkalmi menetrend szerint közlekednek. A gőzvontatású nosztalgiavonatok és a nosztalgia motorvonati szerelvény egyaránt közlekednek.

A rendezvények ? a gumikerekű kisvonaton való utazás és a hűvösvölgyi modellkiállítás kivételével ? díjmentesen látogathatók, a vonatokon a 14 év alatti gyerekek egész nap díjmentesen utazhatnak. A Gyermekvasútról és egész éves programjairól további részletes információt talál internetes oldalukon.

Szóljon hozzá!