ZETApress

hírportál

Megkésett centenárium

Ráday Imre emléktábláját avatták fel ma délután Ferencvárosban, a színész Ráday utcai szülőházának falán. A megemlékezés kicsit elkésett, mert az 1983-ban elhunyt művész 1905-ben látta meg a napvilágot. Téved, aki azt hiszi, hogy róla nevezték el az utcát, s a névadóval, Ráday Gedeonnal sincs a család rokoni kapcsolatban.

Marton László, a Vígszínház igazgatója emlékezett. Az ötvenes években a József Attila Színház kezdő díszletmunkásaként ismerkedett meg Rádayval, aki akkor már régen befutott színész, a színház meghatározó egyénisége volt. Már 1936-ban sztár volt az akkor 40 éves Vígszínházban. Játszott többek közt a Francia szobalányban és a Lovagias ügyben is. Sajnos a zsidótörvények egy időre eltávolították a színpadról, ahonnan az Operaházban búcsúzott. 1945-től aztán újra játszhatott, újra maradandót alkothatott. A rendezők nehéz embernek tartották, mert a közönség érdekében maximalista volt. Zöld-fehér Wartburgjával a színház előtt az ötvenes évek Angyalföldjének oda nem illő színfoltja volt a szó jó értelmében.

Az emléktábla Stremenyi Géza alkotása. Az avatóünnepségen több régi színészt, köztük Keres Emilt, Raksányi Kutyut, Miklóssy Györgyöt, Jordán Tamást fedezhettük fel. A leplet Marton László igazgató és Schiffer János főpolgármester-helyettes rántotta le az emléktábláról, miközben Ráday Mihály, a színművész fia szorgalmasan fényképezett. S hogy a megkésett évforduló mégis valamelyest kerek legyen, a többször megemlített Vígszínház néhány napja ünnepelte 110-ik születésnapját.

Szóljon hozzá!