ZETApress

hírportál

39 történet az Emberről

László György interjúkötetében 39 híres, a szakmájában nagyot alkotó ember szólal meg megdöbbentő őszinteséggel. Beszélnek érzelmekről, értékrendről, hitről, gyökerekről és családról, sikerekről és kudarcokról, be- és be nem teljesült álmokról, a rendszerváltás előtti és utáni Magyarországról.

A könyvben szereplő személyiségek (Balázs Ágnes ? író, színész; Bálint András ? színművész; Báll Dávid ? zongoraművész; Benedikty Béla ? rádiós szerkesztő; Dr. Bodor Elek ? szívsebész; Donáth László ? evangélikus lelkész; Fahidi Éva ? holocaust túlélő; Gábor György ? filozófus; Gálvölgyi János ? színművész; Görgey Gábor ? író, Dr. Guttman András ? a kémiai tudományok doktora; Gyarmati István ? zongorakísérő; Harangi Mária ? rendező; Dr. Hegedűs Csaba ? a Magyar Birkózó Szövetség elnöke; Hegedűs D. Géza ? színművész; Joó László ? színművész; Kállai Katalin ? politológus; Koncz Zsuzsa ? énekesnő; Lékó Péter ? nemzetközi sakknagymester; Lukács Sándor ? színművész; Mácsai Pál ? színművész; Dr. Merkely Béla ? kardiológus; Monspart Sarolta ? a tájékozódási futás világbajnoka; Dr. Moravcsik Endre ? szívsebész; Ördögh Szilveszter ? író; Parti Nagy Lajos ? író; Payer András ? zeneszerző-énekes; Dr. Popper Péter ? pszichológus; Dr. Ranschburg Jenő ? pszichológus; Rátgéber László ? mesteredző; Dr. Román András ? építészmérnök; Dr. Schweitzer József ? nyugalmazott főrabbi; Dr. Szabó Zoltán ? szívsebész; Szekeres Pál ? a Magyar Vívó Szövetség tőr szövetségi kapitánya; Szomráky Béla ? újságíró, tolmács; Dr. Várszegi Asztrik ? pannonhalmi főapát; Dr. Wisinger István ? újságíró; Zelki János ? rádiós szerkesztő; Zsolt István ? a Nemzeti Színház főügyelője, nemzetközi játékvezető) úgy mesélnek önmagukról, hogy az olvasó azt érzi: a történetek kicsit róla is szólnak. A szerző szerényen, a háttérből, de átütő szeretettel és empátiával vezeti beszélgetőtársát az interjúk során, néha belefonva egy-egy saját élményt vagy gondolatot a történetbe.

A kötetről

László György 2007-ben a Népszava napilap főszerkesztőjével szóbeli megállapodást kötött interjú esszék írására és közlésére havi egy alkalommal. Több interjú megjelent, egyebek mellett Koncz Zsuzsával, Schweitzer Józseffel, Várszegi Asztrikkal, Görgey Gáborral, Szekeres Pállal, Hegedűs D. Gézával.

A szerző előre dolgozva több anyagot is előkészített közlésre, azonban ezeknek az írásoknak a közreadása váratlanul ? és különösebb indoklás nélkül ? abbamaradt. Mivel az újraindításra semmilyen esély nem maradt, a szerző felkereste a Tudomány Kiadót azzal a javaslattal, hogy egy interjúkötetben a már publikált és a még meg nem jelent anyagokat tárja a nyilvánosság elé. Tekintettel arra, hogy az elkészült anyagok igen magas színvonalat képviselnek, és igen változatos lenyomatát adják az elmúlt 40-50 évnek a mai közélet, a kultúra, a sport, a tudomány, a színházak ismert és kevésbé ismert személyiségeinek szemüvegén keresztül, a könyv megjelentetését a kiadó el is vállalta.

A már megjelent írások természetesen aktualizálva kerültek a kötetbe, a további interjúk pedig az elmúlt egy év termése. Minden interjú portréképpel kezdődik, a 336 oldalas könyv végét képgaléria színesíti. Bolti ára 2980 forint, a kiadótól közvetlenül megrendelve 2400 forint ? tudtuk meg a tegnapi könyvbemutatón. A Radnóti Színházban Bálint András színházigazgató beszélgetett a szerzővel és 15 interjúalanyával. A mini interjúk között Lamp Dávid gitározott. Sajnos Payer Andris most sem fakadt dalra ugyanúgy, mint tíz napja egy kiállítás-megnyitón.

Idézet Bodor Pál (Diurnus) bevezetőjéből: Örvendek László György interjúkötetének. Magasztos stik-lije, bravúrja, hogy kihagyta a kéziratokból saját kérdéseit, azt is jelzi, hogy a mai sietős olvasót nemigen érdekli a kérdező és a kérdés. Hacsak nem provokáló. László György, aki legszívesebben együtt szenvedne és gondolkodna alanyával, nem provokál. Azt szeretné, ha a megkérdezett ? és az olvasó! ? sérülés nélkül, nyugodtan, önismeretében megerősödve dőlne hátra karosszékében. László György óvatosan, körültekintően mert eredeti lenni ebben a könyvében.

A szerzőről

László György villanyszerelőként és textil-technikusként kezdte pályafutását, majd bölcsészkari irodalom és történelem tanulmányai mellett a Vendéglátó-ipari Főiskolán irodalmat és filmtörténetet tanított. Innen vezetett az útja a következő harminc évre a Magyar Rádióba. Egy éven keresztül a Magyar Televízió Szórakoztató Főosztályát vezette, az ő aktív részvételével alakult meg Vácott a helyi Rádió, amelynek két és fél éven keresztül volt munkatársa. Írói munkássága keretében könyve jelent meg Az ízlés szociológiája címmel, valamint az Ér- és Szívsebészeti Klinika történetéről, két kötetet írt Wisinger Istvánnal közösen Göncz Árpádról, illetve Az olimpiák árnyai című könyv Münchenről szóló fejezetét.

A kiadóról

Az 1991 végén alakult Tudomány Kiadó tevékenységének homlokterében az orvos-szakmai témájú folyóirat-kiadás foglal helyet. Emellett 1994 óta rendszeresen jelentkezik hiánypótló kultúrtörténeti könyvkiadványokkal. Ezek közül kiemelkedik A bizonyság két táblája ? Beszélgetések a Tízparancsolatról című kötet, amely a Magyar Rádióban 1992-ben elhangzott beszélgetéssorozat alapján készült, és a Szép könyvek versenyen oklevelet szerzett. Szintén referencia-értékű a kiadó operakönyv-sorozata, az orvos-szerző Winkler Gábor által írt négykötetes Barangolás az operák világában.

Számos szakmai elismerést kapott, csakúgy mint a nyolcvanéves korában először nyilatkozó Holocaust-túlélő, Fahidi Éva: Anima Rerum, a Dolgok Lelke című emlékirat-könyve. 2008-ban újra egy operakönyv, Farkas Iván: Hallgass a zenére ? Az operaéneklés enciklopédiája. 2009-ben, Melis György színpadra lépésének 60. évfordulója alkalmából jelent meg Winkler Gábor: Egy élet az operaszínpadon ? Portré Melis Györgyről című olvasmányos életrajzi könyve, melyhez olyan CD melléklet készült, amelyen szereplő felvételek addig még lemezen nem jelentek meg.

Szóljon hozzá!