ZETApress

hírportál

Több pénz jutott a kultúrára

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át a Kultúra Magyar Városa 2008. címeket ma délután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban. A pályázatokat szeptember 30-ig kellett beadni az Oktatási és Kulturális Minisztériumba. A díj olyan önkormányzatok elismerése, melyek a kulturális és művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik és támogatják, míg a kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be.

Az elismerést a megyei jogú városok kategóriájában Miskolc, a tízezer lakos feletti városok közül Gyula, míg a tízezer lakos alatti városok kategóriájában Tokaj nyerte el. Polgármestereik rövid beszédben köszönték meg az elismerést a pezsgős koccintás előtt. Tokaj első embere kiemelte, hogy augusztus 20-án új színházat avatnak, hiszen a bor mellé kultúra is kell. Sajnos a város borából nem hozott kóstolót, ehhez oda kellene utaznunk.

Az idei év a vizeké, a jövő év a kultúráé, mondta a tárca szakállamtitkára. Gyula esetében a kettő ötvöződik, hiszen várfürdője és várszínháza is van. A Békés megyei városban a magyarok, németek és románok jól megférnek együtt már évszázadok óta. Barokk kastélyukat szeretnék végre használni is valamire, de nem találtak rá eddig üzemeltetőt.

A tavalyi egy-egymillió forinttal szemben idén két-kétmilliót kaptak a nyertesek. Ennek Miskolcon is nagyon megörültek, mert a borsodi megyei jogú várost sem veti fel a pénz. Tokaj is B-A-Z megyei település, így az észak-magyarországiak most taroltak a pályázaton.

Szóljon hozzá!