ZETApress

hírportál

Évzáró a Goethe Intézetben

A budapesti Goethe Intézet 1988. március 10-én az egyik első kelet-európai intézetként jött létre. Az intézet tevékenysége iránt egy-kettőre óriási lett az érdeklődés: ez nem csak a német nyelv hagyományosan fontos szerepéből fakadt, de a cenzúrázatlan információk és kulturális eszmecsere iránti igényből is. A Goethe Intézet mára a német kultúra legjelentősebb képviselője hazánkban. Munkáját a magyarok és a németek közötti folyamatos kulturális párbeszéd jellemzi. A két éve a Ráday utcai új székházában található intézet 2007-ben is számos izgalmas programmal várta az érdeklődőket. Ez a jubileumi esztendőben sem lesz másképp, tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón.

A budapesti Goethe Intézet több mint nyolcvan kulturális programot szervezett: az első félévben az irodalmi, a második félévben a színházi eseményeknek jutott a főszerep. Ősszel a legjobb német színházak jártak Budapesten: Kabarett Distel, a düsseldorfi Junges Schauspiel, a brémai MOKS Színház, a Berliner Ensemble, a Schaubühne am Lehniner Platz és a Schauspiel Stuttgart előadásai a német színházi irányzatok majd teljes palettáját felvonultatták. Az Intézet Ráday utcai épülete új eseményeknek adott helyet: ?Művészet vendégségben? címen kortárs művek láthatók belső tereiben, az ingyenes ?Goethe mozi? filmsorozat pedig havonta kétszer a kortárs német filmművészet legjavából válogat.

Kulturális programok 2007-ben

Éves ritmusban jelentkező programjaink ? köztük az új német filmek fesztiválja, a ?Sehenswert/Szemrevaló? és a ?Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál? német programja ? népszerűsége ismét igazolta: a német kultúra élénken foglalkoztatja a magyar közönséget. Az első félévben Németország töltötte be az EU soros elnökének tisztjét: ekkor került bemutatásra a Marcel Breuer-kiállítás a Ludwig Múzeumban. Meret Becker varietéje a Merlinben és a Német Szövetségi Ifjúsági Zenekar koncertje. Amire pedig kimondottan büszkék vagyunk: Tandori Dezső idén megkapta a Goethe Intézetek legjelentősebb elismerését, a Goethe-érmet, mely a nemzetek közötti kulturális közvetítőmunka legmagasabb szintű elismerése.

Nyelvoktatás, tanártovábbképzés

A Goethe Intézet száz német nyelvtanfolyamán mintegy 1200-an tanultak németül, nyelvvizsgát 1300-an tettek. Továbbképzési szemináriumainkon 540 továbbképzési órán 278 német nyelvtanár vett részt. A Goethe Intézet ösztöndíjával magyar pedagógusok jártak Türingiában országismereti szemináriumon, hospitáltak bajor gimnáziumokban és vettek részt módszertani és országismereti továbbképzésen. Szakértői eszmecserét indítottunk a német nyelv helyzetéről a magyar oktatási rendszerben, és szemináriumot tartottunk a felsőbb beosztású minisztériumi hivatalnokoknak a 2011-es magyar EU-elnökség előkészítésére.

Könyvtár

Intézetük könyvtára idén is sok új médiumot kínált olvasóinak. A kölcsönzések száma 16 ezer fölött volt, és továbbra is nagyon népszerű a Francia Intézettel közös olvasójegyük. Nyelvtanfolyamaik résztvevői a könyvtár valamennyi szolgáltatását ingyenesen használhatják. Dr. Gabriele Gauler igazgató és az Intézet valamennyi munkatársa külön megköszönte a sajtó egész éves segítő munkáját, mely sokban hozzájárult az idei esztendő sikereihez!

A jövő év fontos lesz a húsz éves budapesti Goethe Intézet történetében. A jubileumi esztendőben kiemelkedő programokkal és több pályázattal is jelentkeznek. Januártól trimeszterek keretében kínálnak nyelvtanfolyamokat, a némettanulásba így az év folyamán háromszor is be lehet kapcsolódni.

Kalendárium ? válogatott programok

Január ? március: A munka változó világa. Kortárs német gyerekkönyv-illusztrációk. A ?Create Europe!? európai dizájnverseny nyitánya Bianca Koczan részvételével. ?Szemrevaló?: Filmfesztivál a legfrisebb német filmtermésből Budapesten, Debrecenben és Szegeden.

Április ? június: Public blend: Mischa Kuball német művész fényinstallációja a Ráday utcában. Szemináriumok és kiállítások az ?1968? témakörében. Programok az olvasás támogatására. Német szerzők a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és az Első Regény Fesztiválján. Frank Gaudlitz ?Európára várva? című fotókiállítása Pécsett EUNIC-partnerek közreműködésével. ?Többnyelvűen Európában? konferencia.

Július ? szeptember: ?Színház színpad nélkül? vitafórumok, beszélgetések és színpadi felolvasások a legújabb német színdarabokból. A Goethe Jazzklub nyitórendezvénye. Nyelvek Európai Napja. ?Nyári tanfolyamok? némettanároknak Baján, Pécsett és Fürstenfeldben. ?Más szemmel? ? könyvkiállítás felolvasóestekkel Debrecenben, Veszprémben és Budapesten.

Október ? december: ?Választások és vonzódások: Párizs-Berlin-Budapest?: német, francia és magyar zenész mesternövendékek közös fellépése. Felolvasóest: 10 éves német nyelvű könyvajánlónk, a ?Bücher, über die man spricht?. Videóművészet Németországból. A rapzene iskolát teremt.

Egész évben a Goethe Intézet épületében: 20 éves a budapesti Goethe Intézet ? születésnapi rendezvények. ?Goethe mozi?: válogatott német filmek minden második szerdán rendezvény-termünkben. Egydélutános továbbképzések némettanároknak. Diákok beszélgetnek … Magyarországon élő német kiválóságokkal. ?Művészet vendégségben?: kortárs képzőművészet a Goethe Intézet tereiben.

Szóljon hozzá!