ZETApress

hírportál

Ünnepelt a főváros

Öt új díszpolgárt és hat Pro Urbe Budapest-díjast köszöntött a főpolgármester tegnap délben a Városházán, a főváros 134-ik születésnapján. Dargay Attila filmrendező, Kende Péter történész, Kozma Imre atya és Tabányi Mihály harmonikakirály mellett a moszkvai Taganka színház alapítója, Jurij Petrovics Ljubimov is fővárosunk díszpolgára lett. A ?drága Jurát? ? aki 1983-ban ideiglenesen nálunk telepedett le ? Demszky Gábor oroszul is köszöntötte a kitüntetettek méltatásakor.

Az ünnepségre a szomszédos Protokollteremből érkeztünk, ahol Újjászületés 2007 címmel kiállítás nyílt az idén megújuló budapesti épületek fotóiból. A közgyűlés szomorú aktualitással kezdődött. Két napja hunyt el a 94 éves Kosáry Domokos, az MTA korábbi elnöke, a főváros díszpolgára, akire egyperces néma felállással emlékeztünk. Utána a főváros eredményeiről hallhattunk. Az épülő M4-es metróról, a több száz kilométeres felújított úthálózatról, az M0-s és a Megyeri hídról, valamint az Aquincumi Múzeum új részlegéről, melyet az egyik friss díjazott, Rajk László belső építész tervezett.

Rajk mellett Baán László múzeumigazgató, Tímár Péter filmrendező, Lator László költő-műfordító, Kendelényi Ernő főorvos és Kulka János színművész lett Pro Urbe Budapest-díjas. Négy közösség és húsz személy kapta meg a Budapestért-díjat, míg a Rendőrtiszti Főiskola a Fővárosért emlékzászlóval lett gazdagabb.

A Főváros szolgálatáért-díjat és a Főváros közbiztonságáért-emlékérmet öten-öten kapták meg. Közöttük volt az a Barna Sándor is, aki az 1990-es taxisblokád idején budapesti rendőrfőkapitány volt, most pedig a Fővárosi Közterület-felügyeletet igazgatja, valamint az a Zsombor György, aki a budapesti polgárőrséget alapította meg Dél-Budán a ?90-es évek elején.

A közgyűlést a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépése zárta. Kálmán Imre műveiből adtak elő, aki Bécs mellett Budapestet is az operett fővárosává emelte. Műsoruk kezdetén Kulka János eltávozott a Díszteremből. Csak nem attól félt, hogy művésztársai őt is megénekeltetik? Mivel az állófogadásra sem tért vissza, nem is tudtam tőle ezt megkérdezni.

Szóljon hozzá!