ZETApress

hírportál

Skócia ege szabad!

Könyvbemutatóra gyülekeztünk tegnap este a Stefánia Palota Erzsébet-termébe. Kéri György negyedik könyvét tárta elénk. A korábbiakhoz hasonlóan ebben is ragaszkodik a whisky ? kilt ? duda stílushoz. Nem véletlenül. Ő, mint az első magyar skót dudás, hivatásos zenészként járja Európa színpadait, skót dudásként látja és láttatja velünk a világot. Írásában rengeteg skót szokással, eredeti nyelvjárással, bizonyító jellegű fényképpel találkozhatunk, mellyel a mesélő fekete humorral mutatja be a háború borzalmait.

Miközben a skót whisky-t kortyolgattuk, Szalay Tamás Lajos, az Albannach Kiadó elnöke mesélt Kérivel való első találkozásáról. A dudás nyolc-tíz évvel ezelőtt a Sziget Fesztiválon dudált, s Szalay videózta a produkciót. A fiatalok megkérdezték, mi van a szoknya alatt, s az előadó nem szégyellte fellebbenteni a fátylat a titokról. A skótokhoz hasonlóan ő sem viselt fehérneműt, s ezt a videó is rögzítette. A felvétel azóta is megvan, de a kiskorúak érthető módon nem láthatják.

Nemcsak ittunk, ettünk is. A sajtos pogácsák mellé skót hadzsiszt szolgáltak fel a pincérek. A mester nem árulta el, miből készült, csak utalt rá. Állítólag amikor a kos átugrik a kerítésen, valamije fennakad. (Tudják, ezután már csak ürü lesz!) Ami fennmaradt, abból készült fehérrépapürével összekeverve a felszolgált csemege.

S miről szól a legújabb Kéri könyv? ? A Skócia ege szabad! egy vérbő háborús, repülős könyv, mely sokszor kacagtatja-ríkatja meg az olvasót. A kalandos és hihetetlen történet valóságos alapokon nyugszik. A II. Világháború folyamán az angliai légi csata idején kiderült, hogy az elfogyott pilóták helyét csak milliomosokkal, playboyokkal, lordokkal és hercegekkel lehet betömni. Abban az időben a repülés a gazdagok sportja volt.

A fegyelmezett hadseregbe abszolút nem illeszkedő, mindenhonnan kilógó pilótáknak viszont az Egyesült Királyság a megmenekülését köszönheti. Churchill mint a regény egyik főszereplője mondta, hogy az emberi konfliktusok története során még soha nem köszönhetett annyit olyan sok ember olyan kevésnek, mint akkor. A műből Galkó Balázs színművész olvasott fel részleteket.

A korábbi műveket Dunai Imre illusztrálta, míg a legújabb Varga Attila munkája. A váltásra azért volt szükség, mert az előző grafikust az ifjúsági regények lapjairól ismerjük, s képei láttán a dudás könyvek is azokra a polcokra kerültek. A könyveknek mai magyar politikusok a mintái, ők vannak múlt századi skót szereplők bőrébe bújtatva. A szerző nem árulta el, melyik figurának ki az eredetije, mert tart a mai Hitlerek és Sztálinok bosszújától.

A Famous Grouse Whisky és a British Airways támogatásával eddig megjelent könyveket ? A híd, A dudás legendája és Akiért a duda szól ? a most kiadott negyedikhez hasonlóan egy-egy ezresért lehetett este megvásárolni. Ugyanennyibe került az a CD is, amelyen a skótdudást hallgathattuk. Rövidesen a Líra és Lant, illetve a Libri kezdi el forgalmazni a műveket. Kéri György szakosodott a magyar/skót zenére ? írta róla az Edinburgh Evening News, míg a Südwest Presse arról számolt be, hogy Kéri György dudás is a világ egyik fuvallata. Megállapításaikkal mi sem szállunk vitába.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Whisky skót dudással | ZETApress

Szóljon hozzá!