ZETApress

hírportál

Színészképzés a Városligetben

Nem csak képzőművészetet tanítanak a Városligetben, hanem színészi mesterséget is. Tegnap délután 2 órakor a THÉBA Művészeti Akadémia évnyitó sajtótájékoztatójára került sor. Andor Edit, a fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke értékelte az elmúlt tanévet, majd a pályázati lehetőségeket vázolta fel Tóth Edit pályázati tanácsadóval egyetemben.

Az újságírói kérdések előtt Németh Róbert és Takács Szilvia művésztanároktól arról is hírt kaptunk, hogyan épülnek be az új európai irányzatok a képzőművészeti oktatásukba. A tájékoztatót Horváth Terézia, a THÉBA Stúdió ? Andor Alapítvány munkatársa vezette.

Az iskola és a THÉBA Stúdió ? Andor Alapítvány története

1981-ben Andor Edit operaénekes elindított egy érettségi utáni művészeti iskolát olyan fiatalok számára, akiket nem vettek fel valamely művészeti főiskolára, mégsem akarnak lemondani a művészi pályáról. Az első években színész stúdiót működtetett, azután az évek folyamán sorra indította be a foglalkozásokat a többi művészeti ágban, a grafika, a foto, a film, a táncművészet területén is.

A kezdeti időszakban egy beszédtechnika tanár, egy beszédművészet tanár, és egy tánctanár segítette a munkát. Egyre több neves művészt és főiskolai tanárt sikerült megnyernie annak az ügynek, hogy egy művészeti iskolát hozzon létre annak ellenére, hogy magániskola akkoriban még nem is létezett.

A THÉBA Sstúdióban iskolarendszeren kívül folyt az oktatás 17 éven át. Ez volt az egyetlen olyan iskola, ahol minden művészeti ág jelen volt. Érettségi után ? illetve a délutáni stúdióban a középiskola mellett már 16 éves kortól ? a fiatalok kipróbálhatták tehetségüket, komoly szakmai tudással, művészi gyakorlattal rendelkező tanárok mellett készülhettek fel felsőfokú felvételi vizsgáikra. Professzionális képzést kaptak, kibontakoztathatták művészi képességeiket.

1981-től kezdve (az országban elsőként) Andor Edit délutáni stúdiójában drámapedagógiai munkát folytatott. Eredményesen foglalkozott még nehezen kezelhető, beszédhibás, mozgássérült, kommunikációs zavarokkal küszködő fiatalokkal is. A Stúdióban felkészülő színinövendékek 90 százalékát (köztük Für Anikót, Illés Györgyit, Schneider Zoltánt?) felvették a Színművészeti Főiskolára.

1991-ben megalakult a THÉBA Stúdió ? Andor Alapítvány azzal a céllal, hogy minél több fiatal ismerkedhessen meg a művészetekkel, hogy a tehetséges fiataloknak művészeti szakképző iskolát hozzon létre, hogy a pályakezdő művészeket támogassa, hogy szervezeti és gazdasági alapot biztosítson a munkához. 1992-ben megindult az érettségi utáni nappali tagozatos képzés THÉBA Színiakadémia, majd 1994-ben képzőművészeti, fotóművészeti és a filmművészeti ágazattal bővülve THÉBA Művészeti Akadémia néven.

Jelenleg az Akadémia a középfokú szakképzés utáni továbbképzést biztosítja, jelenleg, 2006-ban kezdeményezzük a főiskolai akkreditációs eljárást. 1998-ban, a központi tantervek megjelenésével nyílt arra lehetőség, hogy az iskola hivatalosan szakközépiskolává válhasson THÉBA Művészeti Szakközépiskola néven; a középfokú szakmákban önálló vizsgáztatási joggal (OKJ szakvizsga). A diákok létszáma jelenleg 120 fő.

Azokban a szakmákban, ahol a központi tanterv még nem született meg (mint pl. operatőr, rendező, bábkészítő?), vagy maga a foglalkozás nem számít szakmának (mint pl. a sminkes), még mindig csak iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat lehet szervezni, de az iskola ezekben a szakmákban is biztosítja a komoly szakképzést, és ? lehetőség szerint ? az OKJ jegyzék szerinti szakvizsgát (bábkészítő, mozgóképgyártó). Az iskola tanárai pedagógiai kutató munkát végeznek, a művészképzés új modelljeinek létrehozásához Andor Edit vezetésével, aki doktori disszertációt ír A művészképzés és művész-pedagógus képzés a XX-XXI. század fordulóján Európában címmel. Bővebb információk honlapjukon olvashatók.

Idei lehetőségek érettségizett fiataloknak

Konzervatórium: magánének (klasszikus, operett, musical, vagy jazz), zongora, gitár, szintetizátor. Színház: színész, rendező, dramaturg. Képzőművészet: grafikus, festő, szobrász, egyházi képzőművészet, bábkészítő, díszlet- és jelmeztervező, alkalmazott fotográfus. Táncművészet: balett, modern tánc, jazz, pantomim. Filmművészet: operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Sminkes: színházi és filmes smink, maszk, fodrászat. A képzés a választott szak szerint 2 vagy 3 éves, nappali, esti és levelező tagozaton történik.

Szóljon hozzá!