ZETApress

hírportál

Megbüntették azt, ki itt maradt

Aradszky László 72 éves, születésnapjára új lemeze jelent meg. Erről, és a csodálatos életútról beszélgetett ma reggel Lakat T. Károllyal a Napkeltében. Szóba kerültek a pályatársak, Koós Jani és Korda Gyuri is. Megtudtuk, hogy sosem irigykedtek egymásra, hanem egymás sikerei jobbnál-jobb produkciókra inspirálták őket.

Az énekes egy korábbi, 16 éves szilenciumáról mesélt. Ma sem értem, miért nem szerepeltek a rádióban és a televízióban akkor a dalaim? ? mondta, majd a dátum is szóba került. 1986-ban szűnt meg ez a kényszerű hallgatás, az Aradszky-dalok akkor csendülhettek újra fel az éter hullámain.

Ha ?86-tól visszaszámolunk az időben, 16 évvel korábban 1970-et írtunk. Akkoriban disszidált Lovas Róbert és Dobos Attila, akinek a dalait Laci énekelte. Ők írták a zenét, míg Szenes Iván a szöveget. Hiába maradt itthon a szövegíró és az énekes, a zeneszerzők haza nem térése miatt őket sújtották hallgatással. A ?80-as évek közepétől, a gorbacsovi reformok hatására aztán enyhültek a hazai viszonyok. Dobos Attila előbb csak hazalátogatott, majd hazatelepült, így szerzeményeit újra sugározhatták.

Egy korábbi Szenes Iván-interjúban is szóba került ez a kényszerű hallgatás már a rendszerváltozás után. Az ismert szövegíró saját slágerét írta át ekkor valahogy így: Isten véled, édes Piroskám, jaj de régen hallottalak már! Szerzőid közül egy kinn ragadt, s megbüntették azt, ki itt maradt. Az aczéli idők kultúrpolitikájára sajnos ez volt a jellemző. Reméljük, hogy fiainknak és unokáinknak sosem kell hasonlót megélniük!

Szóljon hozzá!