ZETApress

hírportál

Esszencia a Bárkában

Cseh Tamás két új CD albumát mutatták be ma délelőtt a Bárka Színház alagsori kávézójában. A hetven perces Csillagokkal táncoló Kojot Doszpoly Andor fordításának felhasználásával készült. A nyolc mese az észak-amerikai nagy síkság népeitől származik. Az őslakos indiánok sosem műveltek földet, egész évben csak vadásztak. Történelmük több mint tízezer éves. A szélsőséges időjárás, a mindennapos küzdelem az élelemért büszke emberekké formálta őket.

Megvetették a hazudozást, a gyávaságot, az önteltséget és a fukarságot, hallhattuk a szerző ismertetőjében. Hagyományaikat és íratlan törvényeiket tisztelték. A világ keletkezéséről szóló mítoszok, harci- és hőstörténetek, tanmesék és legendák csak a meséken keresztül maradtak utódaikra, melyeket csak napnyugta után, a hosszú téli estéken mondtak hallgatóiknak.

Némelyik mese fél éjszakán is tartott. Előadóit nagy tisztelet övezte. Bárki meghallgathatta, de késni, közbeszólni, kérdezősködni és beszélgetni nem illett. Szinte mozdulatlanná meredve kellett hallgatni, mely a figyelem és türelem főpróbája volt. A történetek sokszor véresek és kegyetlenek. A lemezre inkább a játékosabbak kerültek.

Az Esszencia című dupla albumra az a 22 és 21 dal került, melyek kiállták az idő próbáját. Cseh Tamás énekes-zeneszerző és Bereményi Géza szövegíró 1970-ben ismerkedett meg, s azóta ezer közös daluk született. Mostani gyűjteményük sűrítmény és időutazás. A dal ősi műfajának minden eszközét felhasználva úgy szólítanak meg, mintha közvetlen ismerőseik volnánk. Minden együtt van, az öröm, a fájdalom, a keserűség, a paródia és a humor. Ez utóbbira mindjárt példát is láthattuk. Az első oldal utolsó dala Az ócska cipő volt, míg a vendégek között a Republik együttes énekese, a koránt sem ócska Cipő foglalt helyet.

Szóljon hozzá!