ZETApress

hírportál

Festők és szobrálók

Egy ma reggeli tévéműsorban adótanácsokat hallunk. Szóba kerülnek a maszekok is, s újra elhangzik a jól ismert történetet. Az APEH korábbi elnök-helyettese elmondja, hogy a szót valamikor Kellér Dezső alkotta a magán szektor első szótagjainak összevonásából. A népszerű konferanszié gyakran állt a függöny előtt, s szinte belénk sulykolta az egyszerű kifejezést. S hogy miért mondtam el most mindezt? Mert másfél évtizeddel ezelőtt magam is megpróbálkoztam hasonlóval.

Még középiskolás koromban az orosztanárunk sokszor kereste a szavakat. Ha nem jutott eszébe valami, sebtében alkotott a helyébe másikat. Egyszer egy szoborkészítőről beszélt. A művész megszobrálta a hadvezért, mondta, mert hamarjában nem jutott más eszébe. Jót derültünk a dolgon, pedig tulajdonképpen igaza volt. Ha meg lehet festeni valakit, miért ne lehetne őt megszobrálni is?

Másfél évtizeddel ezelőtt, a Reform Hírmagazin tudósítójaként eszembe jutott öreg tanárom. Valamilyen szoborról, vagy szobrászról kellett írnom, s úgy gondoltam, hogy beviszem a köztudatba a régen hallott kifejezést. Megszobrálta az alakot, írtam a kéziratba, s vártam a következő heti levonatot. Sajnos nem így került bele, mert az olvasószerkesztő kijavította az általa helyesnek ítélt, megformálta kifejezésre.

Takács (Akácz) László és Turi András gondozta az írásokat, s náluk reklamáltam a változtatás miatt. Szerettem volna meghonosítani a kifejezést! ? mondtam nekik. Ha Kellérnek sikerült a maszekot bevinni a köztudatba, miért nem tehetném ezt én is a megszobrálással? ? kérdeztem. Majd ha olyan híres leszel, mint az egykori konferanszié, akkor te is megteheted ? felelte Bandi bácsi, s ezzel le is zárta a beszélgetést. Később már nem is próbálkoztam a kifejezés leírásával.

Az olvasószerkesztők rég meghaltak, s talán már Kuthy tanár úr sincs az élők sorában. Egy hete mégis eszembe jutott a régi szó, ezért aztán egy tudosításomban leírtam. A Word helyesírás-ellenőrző programja rögvest jelezte a hibát, mégis bennehagytam. Ha tehetem, egyre gyakrabban írok majd a megszobrálásról, hátha mások is követik a példámat. Berci bácsi kifejezése egyszer talán meghonosodik.

Szóljon hozzá!