ZETApress

hírportál

Pécsi Sétatér

Babylon Circus és Sheketak a Sétatér Fesztiválon június 12-től 20-ig Pécsett a Barbakánon. A világörökségi helyszínekkel övezett Sétatér ? közismert nevével illetve a bazilika előtti Szent István tér gesztenyefáktól árnyékolt sétányát ? visszakapja eredeti jellegét: újraéled elevensége, ismét találkozási helyévé válik a pécsieknek és minden idelátogatónak.

A sétafesztivál zenei kínálata elsősorban a fiatalokat hívja. Fellépők között megtaláljuk a könnyűzenei életünk legfrissebb irányzatait, a neves külföldi zenekarokat is, de a kortárs magyar jazzmuzsika helyet kap a fiatal pécsi együttesek mellett. Emellett világ- és népzenei koncertek, hétvégenként pedig gyermekprogramok, népművészeti vásár és kézműves bemutatók várják a közönséget ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Hihetetlen energiák, elsöprő ritmusok és dallamok, különleges hazai, külföldi, valamint nemzetközi produkciók váltják egymást az Európa Kulturális Fővárosa program júniusi eseményén. A Sétatér Fesztivál kilenc napja a régi közösségi érzést hozza vissza a sokak által Európa egyik legszebb tereként emlegetett pécsi Sétatérre.Az esti műsorokat követő jóízű beszélgetések, a régió kitűnő borainak hűsítő társasága, a közösen átélt kulturális élmények, s a varázslatos helyszínek teszik felejthetetlenné a fesztivált.

A zenei kavalkádra eljön a legtöbbek által várt francia Babylon Circus. A banda izgalmas és szórakoztató módon ötvözi a ska, a punk, a funk, a sanzonok, a folk, az afrobeat és a reggae jellegzetes vonásait. Láb nem maradhat mozdulatlan, ha ők színpadra lépnek. Leplezetlen örömöt, rendkívüli életvidámságot hoz az izraeli Sheketak is.

Tizenkét tagja mindenből ritmust farag, dallamot csalogat ki. A táncosok utolérhetetlen technikai bravúrral, valódi szeretettel és őszinteséggel varázsolják el a közönséget. Igazi csemegének ígérkezik a hagyományokat és a modernitást ötvöző Fusion Harmony című produkció, a koreai DoDo női dobegyüttes és a Last For One breakdance formáció előadásában.

Hozzánk közelebbi tájakra visz a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című estje, amely az erdélyi táncok antológiáját állítja színpadra. Szólót énekel többek között Herczku Ágnes; a zenekarvezető pedig Pál István Szalonna. Merész és szokatlan, ugyanakkor nagy sikerű képzettársítási kísérletet tesz a Honvéd Férfikar, amely legújabb műsorában a folklórt a középkori, reneszánsz, és barokk műfajokkal kapcsolja össze. Népzenei, illetve világzenei vonalon további nagy nevek, különleges fellépők sorjáznak: 35. születésnapját ünnepli a Vujicsics együttes, a meghívott vendégek között lesz a Söndörgő és King Ferus Mustafov is. A Barbakán dalkert estéin több fellépő is tiszteletét teszi a várárokban: a NeoFolk, Csőke Renáta legújabb projektje, valamint Nyeső Mari mind a nyári esték csodálatos hangulatát garantálják; s nem hiányozhat megzenésített verseivel a Szélkiáltó és a Kaláka sem.

A sztárok palettáját tovább színezi még a a világ egyik legismertebb klasszikus zenei gitárduója, a Katona Twins. Az ikerpár gazdag repertoárja Bach-tól Piazzolán keresztül a pop-klasszikusokig terjed. Ágoston Béla Hawaii Karibu néven új formációját hozza Pécsre, amelynek zenéjében a steel drum nevű hangszert rap, beatbox és laptopok egészítik ki. Így kölcsönözve vadonatúj értelmet a 60-as évek magyar popzenéjének, s bemutatva a kortárs ambient zenei világot. Hosszú évek után ismét pécsi színpadon muzsikál Miqueu Montanaro és a legendás formáció, a Keleti Szél. Műsorukban új szerzemények és régi Vents d’Est -számok is felhangzanak.

Természetesen nincs Sétatér Fesztivál jazz nélkül. A műfajt olyan remek együttesek képviselik, mint a Bin-Jip, Harcsa Veronika és Kaltenecker Zsolt legfrissebb közös formációja; a Sárik Péter Trió és a World&Jazz.

Szóljon hozzá!