ZETApress

hírportál

Kétszázan az OTIO-n

Közel kétszáz fiatal pályázó a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián. Idén is nagyon népszerű a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 33. OTIO, hiszen majdnem kétszáz középiskolás fiatal adott be pályázatot – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A MISZ a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelt támogatásával, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel közösen meghirdetett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia beadási határideje lezárult. A 2023. december 3-án lejárt határidőre idén 193 fiatal tudóspalánta adta be a jelentkezését. A 33. OTIO-ra beküldött 138 pályázati terv értékelését Jakab László zsűrielnök, a BME professzora vezetésével, a bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint rangsorolta:

a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
megvalósítható-e 2024. április 8-ig és
a pályázat alkalmas-e a részletes kidolgozásra.

A 138 pályázat közül a zsűri az első fordulóban 71 kiemelkedő, főként informatikai és műszaki problémák megoldását, valamint agrár- és környezeti problémák megoldásával foglalkozó pályázatok kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 100 fiatal folytathatja a tudományos és kutatói munkáját. A kiválasztott, tovább jutott fiataloknak a MISZ által biztosított mentorok segítségével 2024. április 8-ig kell részletesen kidolgozni a projektjüket.

A 2023/24. tanévre meghirdetett OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000-500.000 forint, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 forint jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első 3 helyezett a felvételi eljárás során is plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800 ezer-egymillió forinttámogatásban, a legeredményesebb tanárok 600-800 ezer forint egyszeri elismerésben részesülnek.

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. A verseny részletes felhívása idekattintva és emide kattintva olvasható. További infó: dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke.

Szóljon hozzá!