ZETApress

hírportál

Maratoni díjátadás

Szent Istvánt nem pusztán államalapítónak, hanem nemzetegyesítőnek is nevezzük, ugyanis túl azon, hogy igazgatási értelemben állammá szervezte az országot, irányt, célt és hitet is adott – jelentette ki délelőtt a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Vitályos Eszter és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere-díjakat adta át augusztus 20-a alkalmából a Duna parti Pesti Vigadóban. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A KIM miniszterhelyettese hozzátette: Szent István olyan egységet teremtett, amely Istenhez legalább annyira hű, mint hagyományaihoz, amely oldhatatlan kötelékkel fűz át minden embert, aki e földön született, élt, alkotott és átadta tudását gyermekeinek, unokáinak, utódainak. Ez a kötelék, a kultúránk tartotta egyben a nemzetet a magyarság zivataros századaiban. Így Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt! – jegyezte meg.

A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott: Önök, akik ma itt vannak Szent István munkáját végzik. Naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát – mondta.

A közel 3 órásra tervezett díjátadón a Magyar Érdemrend elismerések mellett Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Mestere-díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica-díjat és Szinnyei József-díjat – összesen 260-nál is többet – adtak át a kitüntetetteknek. A 3 részre tagolt ünnepség kezdetén, a részek között és a zárófogadás előtt szebbnél szebb zeneszámoknak tapsolhattunk.

Szóljon hozzá!