ZETApress

hírportál

Könyvek a Millenárison

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra kerül sor a jövő hétvégén – tudtuk meg délelőtt a Millenáris D-épület (Üvegcsarnok) Osztovics-termében.

Az immáron 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei Fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G-épület), az Üvegcsarnokban (D-épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát. A Könyvfesztivál vásárterében a hagyományoknak megfelelően külön pavilont állítunk a díszvendég országnak.

A Fesztivál keretein belül rendezzük meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz. Szeptember 29-én csütörtökön 16 órakor a megnyitóval veszi kezdetét a Fesztivál, amelyet a Nemzeti Táncszínházban tartanak.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D-épületében.

A weboldalon már tájékozódhatnak az érdeklődők a Könyvfesztivál programjairól. Megjelenik a kiállítók jegyzéke online magyar és angol nyelven. Megkezdték az előkészületeket a jövő évi, 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol terveik szerint a díszvendég ország Hollandia lesz.

Szeptember 29-én délben nyitás, péntek-szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap 10-től 19-ig ingyenesen látogatható valamennyi program. Szeretettel vár minden irodalom- és könyvbarátot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése!

Szóljon hozzá!