ZETApress

hírportál

Gyémánt Krisztina emlékére

Pege Ágnes, a világhírű magyar jazz zenész, a nagybőgő Paganinije, Pege Aladár özvegye kapta 2021-ben a Krisztina-díjat tegnap délután a belvárosi Károlyi Étterem teraszán. A díjat Gyémánt László festőművész adta át. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész felesége, Gyémánt Krisztina, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el. A díjat a feleség emlékére Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította 2011-ben. A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, melyet Gyémánt László festménye alapján készített. A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült pár alkalommal, és mintha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött közös életük, mely 22 éven át tartott és minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.

Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy Ő gond nélkül festhessen.

Gyémánt Krisztina különleges asszony volt. Szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot. Aki vendége volt a házaspárnak, azt is tudja, hogy remekül főzött, káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat. De Krisztina nincs többé, magához emelte őt az Ég!

Az első Krisztina-díjat a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, 2012-ben Haraszty István Édeske – kinetikus szobrászművész felesége, Haraszty Éva, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Juhász Ferenc költő felesége, dr. Kilián Katalin, 2015-ben Gálvölgyi János színművész felesége, Gálvölgyi Judit, 2016-ban Szabó István filmrendező felesége, Gyürey Vera, 2017-ben Esterházy Péter özvegye, Esterházy Gitta, 2018-ban Polgár László pedagógus, sakk-edző felesége, a Polgár lányok édesanyja, Polgár Klára tanárnő, 2019-ben Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár özvegye, dr. Szekrényesy Katalin, 2020-ban Gerendás Péter dalszerző, előadóművész felesége, Gerendás Nóra kapta.

A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Borsos Mihály fotóművész, Fehér László és Gyémánt László festőművészek, Hernádi Judit színművész, Kárpáti Tamás főszerkesztő, Kiss Ilona, Ámon Betti, valamint a már elhunyt Székhelyi József színművész és Ungvári Tamás író.

Pege Aladár (1939-2006) Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egykori docensének özvegye, leánykori nevén Rejtő Ágnes 1966-ban ismerte meg egy társaságban leendő férjét, aki akkor még a Zeneművészeti főiskola hallgatója volt. Az esküvőre három évvel később, a diplomaosztó ünnepség másnapján, 1969-ben került sor.

Szerelem volt mindkettőnk részéről első látásra – emlékszik vissza a találkozásukra Ágnes, aki közös életük első percétől kezdve fontosnak tartotta, hogy férjének nyugodt és kiegyensúlyozott életteret biztosítson. Nem azért, mert ezt várta volna el tőle a művész, hanem azért, mert imádta a játékát, és már az esküvő előtti időszakban felismerte, hogy a tehetség és a szorgalom mellett egy biztos háttérre van szüksége a férjének ahhoz, hogy a zenére összpontosíthasson.

Ágnes fogtechnikusnak készült, de a házasságkötés után keveset dolgozott a szakmájában, hiszen férje számos külföldi meghívást kapott. Közös életük 40 éve alatt bejárták a világot, volt, hogy éveket töltöttek külföldön, és számukra evidens volt, hogy mindig együtt legyenek. – Egyetlen percig, soha nem sajnáltam, hogy a férjem művészetére tettem föl az életem. Az együtt töltött évtizedek is úgy tűnnek, mintha egyetlen perc alatt repültek volna el. Utólag csak egyetlen dolgot bántunk meg, mégpedig azt, hogy amikor Ali külföldön dolgozott, nem maradtunk kint. De mindig siettünk haza – mondta Ágnes.

Pege Aladár 2006-ban bekövetkezett halála óta 15 év telt el. Ágnes azóta is úgy őrzi férje dolgozószobáját, ahogy életében volt, amelyben naponta sok-sok órán át gyakorolt. És itt születtek a szerzeményei, itt vannak a csodálatos hangszerei, a kották, a kottaállvány, rengeteg külföldi magazin, amelyek kritikákat, és koncertjeinek ajánlóit tartalmazzák, a pianínó, amelyen komponált, az általa készített főiskolai tananyagok, és a falakon néhány közös fotó olyan világsztárokkal, mint például Al Jarreau, vagy Herbie Hancock. És itt van az esküvői fotójuk is, örök szerelmük jelképe, amelyet 40 együtt töltött boldog év követett. – A férjem művészetére tettem föl az életemet – mondta Ágnes a díjátadón.

Szóljon hozzá!