ZETApress

hírportál

Délutáni felvonulás

A Budapest Pride felvonulás miatt jelentős forgalmi korlátozások lesznek ma délután – írtuk meg 2 nappal ezelőtt. Budapest mindenkié! – vallja Gricz István, a Budapest Brand nZrt. művészeti és kreatív tanácsadója, aki beavatott a részletekbe.

A fővárosban 1993 óta rendezik meg a Meleg Büszkeség Napját, a Pride-ot, a Pride Fesztivál pedig egy teljes hónapig tart. Budapest az elfogadás és az alapvető emberi jogok védelmében nyitottan és támogatóan áll az LMBTQ+ emberek mellett, és üdvözli a város utcáin a Pride-ot, a Budapest Brand pedig online LMBTQ+ kalauzt indított.

A Budapest Brand nZrt. a főváros turisztikai cégeként az idei Pride alkalmából önálló tartalmat hozott létre az itt élő, valamint a városba érkező meleg közösségek és egyéni LMBTQ+ utazók számára. Az LMBTQ+ barát Budapest oldal idekattintva olvasható. Aki felkeresi a weboldalt, egy friss és aktuális, meleg utazókat érintő tartalomra lel, ahol az itt élők is találhatnak számukra érdekes és izgalmas programokat, helyeket vagy épp meleg tematikus városi sétákat. Az oldal magyar és angol nyelven is olvasható.

A magyarok többsége a Závecz Research reprezentatív felmérése alapján egyenlőség- és elfogadáspárti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű embereket érintő kérdésekben. A nehézségek ellenére az a több tízezer ember, aki ma Magyarországon felvállalja önmagát, teljes joggal lehet büszke saját bátorságára.

Budapest egy elfogadó város, ahol több szórakozóhely jellemzi magát kifejezetten meleg-bárként, de vannak speciális klubok, szálláshelyek vagy éppen szaunák is, amelyek a melegek kiszolgálására szakosodtak. A városvezetés kiállt az LMBTQ+ emberek mellett, így Európa és a világ sok ezer városához hasonlóan, a Pride-hónap tiszteletére és idejére kikerült a szivárványos zászló a budapesti Városházára is. – Budapest erős város, erős közösség. Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon vállalhatja véleményét, világképét, identitását – osztották meg június végén a Budapest Városháza Facebook-oldalán. Budapesten több helyen is találkozhatunk szivárványzászlókkal és matricákkal az éttermek és üzletek kirakatában, a város a Pride-ot is üdvözli.

Az IGLTA (Nemzetközi LMBTQ+ Utazási Egyesület) 2021-es kutatása a Covid utáni utazással kapcsolatos hozzáállást vizsgálta az LMBTQ+ közösség körében. A nemzetközi felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 73%-a tervez nagyobb szabadidős célú utazást még idén. A belföldi utak és a rövid repülőúttal elérhető úti-célok lesznek a legnépszerűbbek a következő fél évben. Ezzel együtt annak ellenére, hogy a hosszútávú repülős és csoportos utazásoknak több idő kell, hogy újra népszerűek legyenek, a Pride-ra és a hasonló fesztiválokra utazás valószínűsége kimagasló eredményeket mutatott a kutatásban. Más európai nagyvárosok mellett Budapest is szeretné ezt a célközönséget megszólítani és a fővárosba invitálni, ezzel is hozzájárulva a turizmus újraindulásához.

Budapest Pride Fesztivál

Az egy hónapos Pride Fesztivál országos, de az események zöme Budapesten van. Több mint 100 programon lehet részt venni, amelyek egy kulturális, közösségi, társadalmi, művészeti, irodalmi és szórakozási kaleidoszkópot alkotnak. A fesztivál záró eseménye a Budapest Pride Felvonulás és a Rainbow party. A 2021-es év mottója: Vedd vissza a jövőd!

Budapest Pride Felvonulás

A felvonulás színes forgataga egy napra szivárvány színűre festi Budapest köztereit. A felvonulás mellett 42 budapesti nagykövetség és kulturális intézet is kiállt. A felvonulás végén Civil Falu található, ahol beszédekkel és zenével ér véget a rendezvény. A 26. Budapest Pride Felvonulás időpontja és útvonala: július 24-én szombaton 14 órakor lesz a gyülekezés, a menet pedig 15 órakor indul a Madách Imre tér – Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán útvonalon.

Szóljon hozzá!