ZETApress

hírportál

Muzsikál az erdő gyermeknapon

Muzsikál az erdő a Hírös Városban 2021-ben is. A rendezvénysorozat idén a 18. évadára készül az ország 3 térségében. Az év első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban kétnapos programfolyama május 29-30-án szombat-vasárnap zajlik Kecskemét közelében a Nyíri erdőben és Lakitelek-Tőserdőn.

A rendezvénysorozat sajátossága, hogy az erdei sétákat, kézműves foglalkozásokat, a klasszikus és népzenei koncerteket különösen értékes és szép természeti környezetben tartja. A Nyíri erdő és Tőserdő évszázados kocsányos tölgyei, magyar kőrisei, hársfái és szilfái nemcsak rendkívüli természeti értékeket jelentenek, hanem varázslatos helyszínt biztosítanak a programoknak, melynek célja az erdő és a zene, a művészetek erejével a fenntartható, környezettudatos életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. A család valamennyi tagja talál számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget itt.

A koronavírus járvány rávilágított arra, hogy az ember része a természetnek, csak a természetet tiszteletben tartva, megóvva boldogulhat. A harmadik hullám végéhez közeledve, az élet újra indításakor feladatunk a testi-lelki állapotunk helyreállítása. Motiválni szeretnénk a közösségünket arra, hogy lelkileg megerősödve társadalmunk valóban fenntartható, az összefogásra építő életpályára állhasson rá.

A Muzsikál az erdő szeretné felhívni a figyelmet, hogy felelősek vagyunk egymás iránt és természeti környezetünk megőrzéséért. Az egymás iránt érzett felelősségvállalás egyik legszebb példája az önkéntes véradás, amelyet a Magyar Vöröskereszt évtizedek óta szervez a lakosság körében, most először a Muzsikál az erdő rendezvényen is.

A Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 29-én szombaton a Nyíri erdőben, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Vackor Vár Erdei Iskola területén zajlik. A gyereknapi hétvégén a gyerekeket kézműves- és sportfoglalkozások és Lúdas Mátyás bábelőadása várja. A Millenniumi Hársfakör és a szilfakör lombkoronája öleli körül az erdei rendezvénytereket. Itt szólal meg a Kodály Iskola tehetséges növendékeinek bemutatkozása, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar magával ragadó hangulatú koncertje, Csík János és a Mezzo előadása. Erdei élményséta várja népzenei meglepetésekkel az érdeklődőket, melynek a témája az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben, vezetett túrán ismerhetik meg a gyógynövények titkait is. Erdei divatbemutatót tart a környezettudatosság jegyében a Réthy Fashion, a népviselet bemutatót pedig Romsics Ignác néprajzkutató vezeti.

Május 30-án vasárnap Lakitelek-Tőserdőn szerveződik a Muzsikál az erdő különösen színes és gazdag gyermeknapi programja a Holt-Tisza partján. Kézműves foglalkozások, bábelőadás, íjászat, lovagoltatás, gyermekkoncert várja a gyerekeket és a családokat, érkezik hozzánk a Lóca Együttes és a Batyuszínház. Ezen a napon derülnek ki a Muzsikál az erdő 2021-es Gyermekrajz Pályázatának eredményei, a legjobb alkotásokból készült kiállítás egész nap megtekinthető, melyet Varró Dániel költő nyit meg. Valamennyi gyermekprogram a szülőknek és a nagyszülőknek is szól, a családokat arra biztatjuk, hogy együtt éljék át, élvezzék az élményeket. Szakvezetéses erdei séták indulnak kicsiknek és nagyoknak természetvédelmi értékeink felfedezésére, a sportolni vágyókat pedig biztatjuk, hogy a szervezett kerékpártúrával érkezzenek a helyszínre. A délután során olyan neves fellépők nyújtanak majd egyedülálló zenei csemegét, mint az In Medias Brass rézfúvós quintett, Palya Bea és a Talamba ütőegyüttes.

A Muzsikál az erdő a Hírös Városban rendezvény csak példás összefogás, együttműködés eredményeként jöhet létre. A rendezvény szervezése során a Muzsikál az Erdő Alapítvány mellett, Lakitelek Önkormányzata, a KEFAG Zrt., a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Kecskemét Város Önkormányzata, Bács-Kiskun Megye Önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a Városi Civil Kerekasztal szervezetei, az erdőgazdálkodók és a környezetvédelmi szakemberek, valamint a művészek, civilszervezetek – a kecskeméti Kodály Iskola, a Bács-Kiskun Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Nagycsaládosok Egyesülete, a Kecskeméti Kerékpáros Klub, – közös munkájának eredménye. A rendezvényt támogatja az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A járványidőszakban sokan találtuk meg az erdőben a kikapcsolódás lehetőségét. A programjaink szabad erdei környezetben, a kidolgozott rendezvénylátogatási protokoll betartásával az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően látogathatóak. Ez lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy az erdő és a zene élményeit önfeledten élvezhessék és testi-lelki feltöltődésben legyen részük. A rendezvénylátogatási protokoll betartásában számítunk az érdeklődők együttműködésére, melynek legfontosabb eleme a helyszíni regisztráció és a megfelelő távolságtartás.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2021-es Muzsikál az erdőre! – írta Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára. Részletes infót, a programjainkat megtalálják honlapunkon. Muzsikál az erdő, ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés!

Szóljon hozzá!