ZETApress

hírportál

Kitüntették a Misztrált

Díjat kapott a Misztrál Együttes. A Polgári Magyarországért Alapítvány minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozza a 2006-ban alapított elismerést, akik közéleti, művészeti, karitatív közösségépítő tevékenységgel, személyes példamutatással jelenen átívelő szellemi, emberi értékeket hoznak létre, és tevékenységük jól jellemzi a polgári?keresztény?nemzeti értékközösséget.

A díjátadón Balog Zoltán, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy három fontos kritériuma van annak, hogy ki kaphatja meg a díjat: első a fiatalság második a teljesítmény, harmadik a közösségépítés. Hozzátette még, hogyha háború van, akkor hallgatnak a múzsák, mégis azok a zenészek, akik történelmi eseményekről is énekelnek, harcosok. Bízom a magyar kultúra győzelmében ? húzta alá.

Lengyel Györgyi, a díj kuratóriumi elnöke ismertette, hogy az idei a díjat a magyar költészet népszerűsítéséért, történelmi eseményeink, hagyományaink magyar gyökerű, modern zenével történő ötvözéséért, közösségépítő tevékenységükért, a fiatalok körében végzett értékközvetítésért, ismeretterjesztő, oktató és nevelő munkáért, a magyar kultúra irodalmi és népzenei talentumainak gyarapításáért ítélték oda a Misztrál Együttesnek.

Mádl Dalma asszony, korábbi köztársasági elnökünk felesége adta át a plakettet és az oklevelet. A díj egymillió forinttal jár, mely több mint a közelmúltban átadott három Pulitzer-díj összege. Gryllus Dániel laudációjában örömét fejezte ki, hogy ő dicsérheti a díjazottakat.

Az 1997-ben alakult együttes ismert és kevésbé ismert költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány és a különleges, gyökereiben magyar és modern dallamvilág. Az együttes számos hazai, és határon túli településen lépett fel, emellett rendszeresen tartanak rendhagyó irodalomórákat.

A zenekar tagjai: Török Máté ? cselló, gitár, mandolin, koboz, ének; Heinczinger Miklós ? furulyák, klarinét, doromb, ének; Hoppál Mihály ? nagybőgő, saz, brácsa; Pusztai Gábor ? ütőhangszerek; Tóbisz Tinelli Tamás ? gitárok, ének és Csóka Sámuel ? hangmérnök, technikus.

Elnök Asszony! Mindig szép műsor és több méltatás között adják át a díjat? ? kérdezte Lengyel Györgyit Szarvas István.

Igen, fontosnak tartjuk az ünnepi külsőségeket, hiszen egy értékes díjról van szó.

Hány jelölés érkezett, említene egy-kettőt?

Szívesen. Összesen 25 felterjesztés érkezett 19 magánszemélyre vagy közösségre. Határon túlról is érkezeztek jelölések ? köztük volt például egy fiatal gimnáziumi tanár ?, de említhetném azt a jelöltet is, aki Magyarországon él és politológus.

Csak a felterjesztettekből lehet választani?

Válaszom egyértelmű igen.

Mádl Dalma asszony is tagja a kuratóriumnak, ezért adta ő át a díjat?

Nem. Ö volt az első Polgári Magyarországért-életműdíjazottja 2004-ben, ezért már hagyomány, hogy a Fiatalok a Polgári Magyarországért-díjat ö adja át.

Szóljon hozzá!