ZETApress

hírportál

Múzeumi advent

Hangolódjon az ünnepekre a Nemzeti Múzeum adventi kalendáriumával! Az advent a közös készülődés időszaka. Ha nem is együtt, egy időben, egy helyen, de egyenként, családonként egymással párhuzamosan azért dolgozunk, hogy az előttünk álló karácsonyt szebbé, boldogabbá, bensőségesebbé tegyük.

A Magyar Nemzeti Múzeum, a nemzet múzeuma a párhuzamos készülődések világában indít közös adventi kalendáriumot. A minden nap frissülő kalendárium virtuális ablakaiban egy-egy olyan érdekesség villan fel, amely mindannyiunk közös – az ünnepi időszakhoz kapcsolódó – öröksége.

– Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra régi szeretetben,
Ilyenkor decemberben – írta Juhász Gyula: Karácsony felé című versében.

A Múzeum online oldalain: blogján, Facebook- és Instagram-oldalán felbukkanó meglepetéseket a Magyar Nemzeti Múzeum történészei, művészettörténészei, muzeológusai, régészei saját kezűleg készítik a múzeum látogatói számára, egyúttal ablakot nyitva a zárva tartó múzeumban folyó munkára is.

Találunk majd közöttük egy-egy fényképet, történetet, blogbejegyzést, a múzeum életének egy-egy meghatározó eseményéről készült írást, olvashatunk keresztény hagyományokról, vagy rövid tárlatvezetésben, műtárgy-ismertetésben lehet részünk.

Várják, nyissák ki, olvassák, kövessék minden nap mától, advent első vasárnapjától ezeket az oldalakat, hogy a karácsonyt körüllengő, olykor időutazásra invitáló bejegyzésekből szórakoztató tudást meríthessenek. Addig is a régi karácsonyokról ajánlunk egy írást a figyelmükbe, amely a múzeum Kupolájában 2015 decemberében rendezett kiállításhoz kapcsolódott.

Szóljon hozzá!